Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17969396 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Бони: Покайте се и изберете най-достойния Сливенски митрополит

Загърбете интереси и кавги, бъдете смирени и добри 

"Уважаеми духовници, покайте се и изберете най-достойния за Сливенски митрополит! На нас, миряните, са нужни смирени и добри хора, които да ни водят във вярата, а не сребролюбци."

Това сподели пред "България Днес" фолкпевицата Бони относно избора на нов Сливенски митрополит и сагата около бъдещия наследник на покойния владика Йоаникий. Бони, която бе на крачка от победата в "Хелс китчън", е родена и израснала в Сливен, а ярката й гражданска позиция по различни обществени казуси блести и тук.

Реклама

"Моля всички, които са в духовните среди, да загърбят спорове, интереси, интриги и кавги, а вместо това да бъдат смирени и добри, както приляга на Божи служители. Когото и от двамата претенденти да изберат, нека бъде по-достойният и подходящият. Единият е млад, другият с много повече опит, а всяко от двете има своите плюсове", коментира още Бони.

Още на 16 май "България Днес" първи разкри, че Знеполският епископ Арсений е фаворит за наследник на покойния Сливенски митрополит Йоаникий. 37-годишният духовник е най-младият кандидат за поста. Той е викарен епископ на пловдивския владика Николай и се явява "неговият човек" сред претендентите за овдовелия престол. Това се твърди усилено в духовните среди, сподели пред "България Днес" още миналата седмица отец Иван Янков от Сливен, който обяви гладна стачка заради касирания първоначален избор и се обяви в защита на отпадналия от надпреварата игумен на Поморийския манастир отец Йеротей.

Потвърждението дойде в неделя, когато Арсений събра 26 гласа от епархийските избиратели в града под Сините камъни. Други 25 дадоха вота си за главния секретар на Светия синод - Мелнишкия епископ Герасим.

"Който дойде, тежко му и горко, на новия митрополит. Защото има тежки ситуации, които трябва да преодолява, сред които разделение между духовенството", обяви Варненският митрополит Йоан след обявяване на резултатите.

Идващата неделя синодалните старци трябва да обявят името на новия сливенски владика измежду двамата.

Четете още

Арсений фаворит за нов сливенски митрополит

Арсений фаворит за нов сливенски митрополит

Битка за Сливенската епархия - новата война в църквата

Битка за Сливенската епархия - новата война в църквата

Реклама
Реклама
Реклама