Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17926867 www.bgdnes.bg

Арсений фаворит за нов сливенски митрополит

  • Само на 37 години
  • Викарий е на пловдивския владика Николай 
  • От началото се работи в негова полза, категоричен е отец Иван Янков 

Знеполският епископ Арсений е фаворит за наследник на покойния сливенски митрополит Йоаникий. Той е викарен епископ на пловдивския владика Николай и се явява "неговият човек" сред претендентите за овдовелия престол. Това се твърди усилено в духовните среди, сподели пред "България Днес" отец Иван Янков от Сливен.

Реклама

"Надявам се сливенските епархийски избиратели да проявят разум и да размътят водата както се случи на първите избори, когато посочиха двамата неподходящи за митрополит Николай от десетте кандидати - Йеротей и Михаил. Ако се случи отново, това ще бъде историческо постижение за нашата епархия. В новия списък единствените неподходящи за пловдивския митрополит Николай са кандидатурите на епископите Герасим и Пахомий, докато единственият подходящ за Николай е неговият викарий Арсений и още от самото начало се работи в негова полза", разкри пред вестника свещеникът, който обяви гладна стачка заради касирането на първоначалния епархийски избор на сливенските избиратели - игумена на Поморийския манастир епископ Йеротей.

Арсений е най-младият претендент за сливенски митрополит, той е едва на 37години. Още по-интересното е, че той става епископ - един от най-висшите духовни санове, само на 28 години. Хиротонията на знеполски епископ Арсений е на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. Тя е възглавена от вече покойния сливенски митрополит Йоаникий с участието на пловдивски митрополит Николай, който връчва епископските инсигнии - жезъл и митра - на своя духовен син Арсений. От същия ден епископ Арсений е назначен и за викарен епископ на владиката Николай, която длъжност изпълнява вече десет години.

След протест и контрапротест пред Синодалната палата в София в края на април Светият синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.

Шестимата претенденти са Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Гераси, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий, Велбъждски епископ Исаак.

"България Днес" се свърза с епископ Йеротей, който отпадна от надпреварата по решение на синодалните старци. "Не мога да коментирам, нека минат изборите и тогава ще говорим", каза игуменът на поморийския манастир "Св.Георги".

Ако действително слуховете в духовните среди се окажат прави, то ще бъде проправен пътят на митрополит Николай и в богатата Сливенска епархия чрез неговия викарен епископ, твърдят свещеници.

Четете още

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Реклама
Реклама
Реклама