Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17986728 www.bgdnes.bg

Авджията, рибар и кулинар Ути Бъчваров: Изпитите за ловци са евтини, да поскъпнат много!

В момента е пълно с хора, които ходят на излети, за да ядат, пият и трепят животни 

Иво АНГЕЛОВ

"В момента таксите за провеждане на изпит за ловци са прекалено евтини. Дори и да поскъпнат, няма да е достатъчно, трябва цената им да се вдигне с много. Това е един от начините да не може всеки, който няма отношение и етика към животните, да става ловец."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" авджията, рибар и кулинар Ути Бъчваров по повод идеята на земеделското министерство за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Проектът предвижда таксата за полагане на теоретичен изпит за придобиване право на лов да се промени от 35 лв. на 60 лв. Има идея и за промяна в размера на таксата за практическия изпит - от 25 на 35 лева. Така общо за изпитите ще се плащат 95 вместо сегашните 60 лева.

Средно годишно (за последните три години) са положили теоретичен изпит 4153 кандидат-ловци, сочат данни на агенцията по горите.

"Безразборното приемане на ловци е грешка. Изпитът трябва е свързан с етика и трудолюбие, а не само ползвателство. На кандидатите трябва да се обяснява какъв подход да имат към природата и дивеча. В момента буквално всеки иска да става ловец, което е причината на излети да ходят хора, които искат само да ядат и да пият. И хора, които... тук искам точно да ме цитирате... хора, които да трепят животни", заяви емоционално Бъчваров. За него изпитите трябва да учат на любов към животните, а не как да се стреля безразборно по дивеча.

В мотивите за поскъпването на изпитите е посочено, че последните промени в размера на таксите са правени през 2020 г. Междувременно правилата за изпитите за кандидат-ловците са променени - въведено е изискване за електронен тест като част от теоретичния изпит. За да се покриват допълнителните разходи на администрацията, се налагало увеличение на цените.

Четете още

Ути Бъчваров не пуска телефона (Папараците не спят)

Ути Бъчваров не пуска телефона (Папараците не спят)

Ути с камара СВИНСКИ УШИ

Ути с камара СВИНСКИ УШИ

Новият камион на Ути в сервиз, товари го с 200 кг свински уши

Новият камион на Ути в сервиз, товари го с 200 кг свински уши

Ути Бъчваров СКОЧИ на Емануела

Ути Бъчваров СКОЧИ на Емануела

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама