Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18133944 www.bgdnes.bg

100-годишен е най-редовният гласоподавател

Недоволен чака с надежда промяна 

Бай Митко не е пропускал да отиде до урните от царско време насам 

Доли ЛУКАНОВА

100-годишният бай Митко е най-редовният гласоподавател у нас. Вчера пенсионерът отново не пропусна да отиде до урните в родопското село Славейно, за да упражни правото си на вот и за народни, и за европейски представители.

"Не водим статистика, но татко не е пропускал избори от царско време насам. И балотажите към тях също! Знае, че трябва да гласува. Независимо какво е. Отвратени сме, но няма начин. Прави го с надежда и желание за по-добро. Иска нещо различно да стане, да се обърне внимание на селата и на възрастните хора", споделя пред "България Днес" дъщеря му Добрина.

Реклама

Двете дъщери на Димитър Кавгазов са медицински сестри и не живеят при него в малкото селце. Въпреки това наследничките му също отидоха до урните, за да гласуват. Така ги е учил баща им, така и те възпитават своите деца.

"Ние го закарахме до избирателната секция и го прибрахме. След това отидохме да пуснем гласа си в Кърджали. С този пример татко иска да накара повече хора да гласуват, защото, за съжаление, през последните години гласоподавателите намаляват", допълва Добрина.

Всеки, който познава Димитър, го определя като трудолюбив и добър човек. Почти целият му трудов стаж е преминал като служител в горските стопанства. Бай Митко е сред най-уважаваните и тачените хора в района. Въпреки преклонната си възраст продължава да е деен и не стои на едно място. Всеки ден независимо от метеорологичните условия навън излиза на разходка. Два часа сутрин и два часа следобед. Обича да прекарва време в планината и смята, че именно това го поддържа в добро здраве. Столетникът се грижи и за малка градина, където си е засял картофи и фасул.

Друго превило за възрастният мъж е всяка година да декларира доходите си пред НАП. Кавгазов има и около 70 декара гори от наследство, които се стопанисват от местна кооперация. Всяка година му изплащат определена сума за това, че извършват дейност във владенията му. Затова бай Митко не пропуска да отиде до Смолян и да попълни данъчната си декларация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама