Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18134153 www.bgdnes.bg

Момичето от двулевката Кина Гърбова на 79 г.: Бъдещето е в еврото!

Отказах на две банки да се снимам, но и на мен не ми стигат парите като на всички

"Не ме плаши мен еврото! Хората трябва с радост да го приемат, защото това е бъдещето. Не е нужно да се връщаме назад. Ето, слушах как хората, които разбират, говорят, че като приемем еврото, ще имаме по-ниска инфлация и по-ниски лихви. Защо това да е зле за народа?"

Реклама

Това пита с днешна дата момичето от банкнотата 2 лева по времето на социализма - Кина Гърбова. 79-годишната жена чете и се информира за всичко, което се случва в политиката, и уточнява, че влизането на еврото не е изненада, а нещо, което е програмирано да стане още през 90-те. "Тогава нали влезе валутният борд и приехме германската марка и още тогава еврото беше в проекта след това."

Симпатичната Кина е единственият човек от народа, чийто лик някога е бил върху българска банкнота. Нейна снимка краси двулевката в продължение на 34 години - от 1962 до 1996 г. Пенсионерката от Сухиндол, която е най-известната личност в малкото градче и негов почетен член, споделя с огорчение, че не е спечелила нищо повече от любовта на хората. С днешна дата Кина оцелява с минимална пенсия и вдовишките от покойния си съпруг Иван. Двете й дъщери я навестяват от Плевен, внуците също и добре, че са те, за да преживява възрастната жена.

Любопитно е да се отбележи, че Кина е много популярна и в Лондон. Нейният лик се пази в Британския музей, един от най-големите в света. Там всеки посетител може да види най-дълго използваната българска банкнота, а именно тази с гроздоберачката Кина, чието лице е редом до банкнота от 500 лева с образ на малкия цар Симеон II, издадена през 1943 г.

"Отказвам да се снимам в реклами. Две банки преди време ме канеха. Не ми се занимава с показност, но продължавам да работя и на моите години" - казва Кина.

Гърбова е родена на 9 септември и тази година ще стане на 80. Годините обаче не й личат. За съжаление, Кина не е нито герой на труда, нито дъщеря на нечие партийно величие. Всъщност тя е единствената жена от народа, намерила място върху националната ни валута през последните 50 години. Признава, че времето е оставило своя отпечатък върху нея и сега само най-близките могат да разпознаят в нея красивата гроздоберачка от зелената банкнота.

Реклама

"Връщате ме много назад. Тогава бях на 17 години и карах 10-и клас в гимназията в Сухиндол. По онова време имаше задължителни ученически бригади и младежта се използваше активно за прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в текезесетата. Сухиндол се славеше с огромните си лозя и мощното винопроизводство, а нас всяка есен ни впрягаха да берем грозде. Та тогава на лозята дойде един софийски фотограф. Искаше да ни снима за някаква изложба. Направи много кадри, не само с мен, ами и с моите съученички. После си замина и по-късно ми се обади, за да ми каже, че участвал в конкурс в някогашната ГДР и там моя снимка спечелила първа награда", смее се с днешна дата Гърбова.

Фотографът Любомир Чаръкчиев изпратил за спомен на Кина всички снимки с нея. Две години по-късно при тогавашната смяна на парите се оказало, че именно награденият фотос на гроздоберачката е отпечатан върху новата банкнота от 2 лева. Изненадата за семейството била огромна.

"Вече бях омъжена и тъкмо бях родила дъщерята. Свекър ми ходил да пазарува и в магазина му върнали два лева с моята снимка върху тях. Той рекъл на свекървата, че на снимката съм аз, ама тя не повярвала. И на мен не ми се вярваше, дори сравних снимката с фотографиите на Чаръкчиев", с охота разказва Кина.

Веднага след това човекът, снимал гроздоберачката, се обадил, за да потвърди невероятната вест.

"Имаше много хора, които не вярваха, че съм аз на парите. Имаше и такива, които много ми завиждаха. Тук, в нашето село обаче, всички ми се радваха", доволна е жената.

През годините на социализма Кина Гърбова получава десетки ученически писма с молба да разкаже за двулевката и да остави автографа си. С образа на готвачката и досега се фукат началниците й от винзавода в Суходол. "Преди да почна там в стола, работех като домакин в детската ни градина. Но и на двете места постоянно идваха хора и искаха да се снимат с мен. Най-много се чудеха как тъй обикновен човек от народа може да бъде изобразен на националната валута", спомня си жената.

Всъщност нейната двулевка е най-дълго задържалата се в обращение банкнота. Освен известност обаче баба Кина не е получила никакво заплащане за 34-годишния си стаж върху валутата. "Фотографът сигурно е взел голям хонорар за снимката, но на мен нищо не ми даде. Не съм го и търсила за това", казва Кина.

Днес Кина отглежда своето домашно стопанство. Има кокошки и прасенце. От време на време бившата гроздоберачка ходи да помага в стола и не спира да работи. Тя е запазила няколко от старите двулевки, та да има с какво да се похвали пред домочадието. Въпреки че повече от 30 години е стояла върху българската двулевка, сред наследниците й няма банкери. От банките обаче не пропускат по повод на някои свой празник или годишнина да й изпратят покана да им гостува.

"Не обичам показността, постоянно отказвам да се снимам. Тук, на село, ми е по-добре", споделя с оптимизъм Кина.

Да е жива и здрава!

Реклама
Реклама
Реклама