Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18147957 www.bgdnes.bg

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов. Това съобщи в профила си във Фейсбук бившият главен прокурор Иван Гешев.

"Почина Радо Димов - апелативен прокурор на гр. София. Отличен юрист, изключителен приятел и най-важното добър човек. Не заслужаваше това, което му причиниха, но Господ гледа", написа той.

Реклама

Припомняме , че Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура. В края на месец май тази година Димов подаде оставка с мотива, че страда от тежко заболяване, а Прокурорската колегия на ВСС я прие.

Завършил е „Право" в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-шеф на СРП, след което става и районен прокурор на София.

Името му беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса.

След убийството на Божанов гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос разказа пред „24 часа" как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Нотариуса. Дикос твърдеше, че Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: „Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим". Но такава среща била отказана.

Същевременно в доклад, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в съдебната система на групата на Божанов, също се споменаваше името на Радослав Димов.

В тази връзка той поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Пред кадровиците апелативният прокурор на София заяви, че иска да изчисти името си предвид факта и че страда от болест, която не му дава много живот.

Реклама

Той отрече както твърденията на гръцкия бизнесмен, така и да познава Мартин Божанов. Чувал е само, че е имотен измамник.

Радослав Димов беше изслушан и от временната парламентарна комисия, където потвърди, че не познава Нотариуса, но посочи, че е бил в ресторант „Осемте джуджета", защото кухнята била много добра и живеел наблизо. Той заяви, че не е виждал други магистрати в заведението, пише БГНЕС.

Четете още

Графитърът Димитър Механджийски-Стърн: Имам частица заслуга за артистичността на Капана

Графитърът Димитър Механджийски-Стърн: Имам частица заслуга за артистичността на Капана

Почина киновеличие от "Умирай трудно"

Почина киновеличие от "Умирай трудно"

Почина Радо Димов - апелативен прокурор на гр. София. Отличен юрист, изключителен приятел и най-важното добър човек. Не заслужаваше това, което му причиниха, но Господ гледа. Почивай в мир приятелю!

Posted by Иван Гешев / Ivan Geshev on Monday 10 June 2024
Реклама
Реклама
Реклама