Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18180379 www.bgdnes.bg

Експертът по влечуги Владимир Гочев: Извадих змия от хола на младо семейство

Сигнал имаше и от лятна кухня, където жената не стъпваше с дни, докато не я заловим 

КОЙ Е ТОЙ

Владимир Гочев е роден на 8 юни 1982 г. в Хасково. Живее в харманлийското село Българин, занимава се със земеделие, а наред с това е сертифициран змиеловец. Цяло лято ще лови влечуги в района, като има договор с община Харманли. Защо змиите се превръщат в любимо хоби и работа за Владимир, какви уникални случаи има в практиката и какво не знаем за влечугите у нас - четете в следващите редове.

Реклама

- Жегата активира ли влечугите, или има обратен за тях ефект - да са по-активни вечер и през нощта, г-н Гочев?

- С настъпване на пролетта се активизират и първите влечуги. Това става обикновено след средата на март. Първоначално можеш да ги забележиш през целия ден, но следващите по-горещи месеци като май и юни почват да се показват преди обяд и надвечер. Избягват големите следобедни жеги.

Иначе април, май и докъм средата на юни тече размножителният период, когато змиите не са толкова бдителни и се срещат най-често. После към края на юни се покриват, за да си снесат яйцата, и топлите юли и август почти изцяло липсват. Септември почват да се размърдват новоизлюпените и новородените и са активни чак до ноември.

- Разкажете ни за последните сигнали, на които сте реагирали.

- Последният сигнал беше наистина смешен, защото получих три обаждания за него от къде ли не, чак и от "Гражданска защита", а накрая змията се оказа мъртва.

Преди това вадих змия от хол на младо семейство след разместване на мебели. Имаше и змия във входа на жилищен блок. Сигнал имаше също и от лятна кухня, където жената не стъпваше с дни, докато не заловим змията. В градинки пред къщи, по складове и т.н.

И макар че съм на договор само с община Харманли, редовно ми звънят хора от цялата страна, но просто нямам физическото време да се отзовавам навън и се опитвам да помогна с устни консултации, като преди всичко определяме вида на змията по снимки и после давам насоки.

Реклама

- Каква трябва да е реакцията на човек, когато видим змия или смок?

- Първото, което искам да уточня в случая е, че голямата част от хората разделят змиите на змии и смоци. Няма такова нещо. Всички са змии, в България има 16 вида змии, от които четири отровни, но две потенциално опасни за човека. Да кажеш змия и смок, е все едно да кажеш птица и гълъб. Разликата е, че всички смоци са змии, но не всички змии са смоци.

А колкото до това какво трябва да правим при среща с такъв вид влечуго, хубавото е, че нищо не трябва да правим и то ще се оттегли само. Змиите ги е страх много повече от нас. Те се страхуват за живота си, който често бива прекратяван поради некомпетентността ни.

Има само един вид смок - Голям стрелец, който върви като "кон с капаци" в посока скривалището си и ако му се случиш на пътя, без да се поколебае, ще мине през теб. Той дава заблудата, че змиите нападат. Но в случая единственото нещо, което трябва да се направи, е да се дръпнеш крачка встрани и дори този смок ще мине до теб, без да се отклони.

- Ухапвало ли ви е влечуго?

- От неотровни змии съм хапан най-редовно, но това е, защото внимавам да не ги нараня и не ги стискам зад вратовете или вдигам за опашката, защото е много вредно. Но това са безобидни ухапвания, които даже и не промивам. Но който иска за собствено спокойствие може да промие раната.

От отровна не съм хапан, защото подхождам много внимателно. Те са ми най-любимите за ловене, понеже потенциалната опасност вдига адреналина.

Повече от половината ухапвания от отровници са за сплашване, без да инжектират отрова - така наречените "сухи ухапвания". Но дори да е с отрова, имате достатъчно време да потърсите лекарска помощ, по възможност без излишна паника, защото това само влошава нещата, като по-бързото тупане на сърцето разнася отровата по-бързо.

- Как и защо решихте да се занимавате точно с тази професия?

- То всъщност змиеловството ми е по-скоро хоби, а не професия. След като си изкарах официално разрешително, което се издава в много редки случаи, отидох при кмета на община Харманли и си предложих услугите за залавяне и спасяване на тези влечуги, които са защитени от закона. Тя приветства идеята и я превърна във факт, като сключихме договор и съответно получавам възнаграждение. Сега, когато усетя спокойствието на хората, когато се отзова на сигнал, и благодарностите им, след като свършим работа, се чувствам много удовлетворен и доволен. Защото по този начин "хем вълкът е сит, хем агнето цяло".

- Ваш колега змиеловец сподели наскоро, че го е страх повече от жена му, отколкото от змиите. При вас как стоят нещата?

- Мен не ме е страх нито от змиите, нито от жена ми, но я определям като по-опасна и хаплива и от най-опасната змия не само в България.

- С какво се занимавате извън сезонната работа по хващане на влечуги?

- По професия съм инженер, но от 16 години работя като земеделец на частна практика в областта на овощарството. Точно там поради честите си срещи с тези влечуги, с тяхната потайност и уникалност в движения и поведение, змиите ми станаха интересни.

Така се запалих и почнах да ги търся и снимам. Обикалям из цяла България за редки видове. От 16-те български змии ми остава още само една да видя на живо, но съм убеден, че до края на годината ще намеря и нея.

Другото ми хоби са моторите и доскоро бях активен състезател в дисциплината хард ендуро, но вече ползвам мотора основно да търся змии в труднодостъпни терени и местности.

Реклама
Реклама
Реклама