Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1823178 www.bgdnes.bg

Любовен триъгълник завърши с убийство

Владимир КЛИСУРОВ

"Долу има труп! Момиче е! Звънете на 112!"
Такива викове чува бай Милен Иванов от Западен парк, преди да набере спешния телефон.

Малко по-късно през деня става ясно, че любовен триъгълник между българи и момче от ромски произход е завършил с убийство. Двамата младежи решили да се отърват от девойката, след като тя признала, че е бременна.

Реклама

Разкриването на жестокото престъпление започва, след като във вторник към 14 часа младежи се натъкват на тялото на мъртва млада жена край река Стубела в столичния "Западен парк". Трупът е хвърлен при тръбите в колекторна шахта под огромния резервоар, който захранва Западна София с питейна вода. Тялото е засипано с пръст, но лицето му се вижда. За минути на мястото пристигат полицаи, по-късно и пожарна. Спусната е триметрова стълба, за да могат криминалистите да стигнат до трупа. Става ясно, че жената е убита и това е 20-годишната Петя Тодорова от "Обеля".


"Същия ден сутринта момичето е било обявено за издирване от родителите си, след като в понеделник излязло, но вечерта не се прибрало вкъщи", разказа Георги Тотков, шеф на сектор "Убийства" в Столичната дирекция на вътрешните работи.

По случая започват работа криминалисти от софийските Трето и Девето РПУ. След разговори с близките на убитата става ясно, че през уикенда Петя е разбрала, че е бременна. Малко по-късно 20-годишният Емил и 23-годишният му приятел Михаил, с които момичето е видяно за последно, са задържани. При разпитите двамата признават, че са убили Петя в понеделник малко след здрачаване. Става ясно още, че убитата е имала сексуални контакти с едното от момчетата - Михаил, който е от ромски произход, а след това и с Емил. Именно втория тя посочила за баща на детето си. Обадила му се в неделя да му съобщи новината, че ще става баща. Разбрали се да се видят на следващия ден, за да решат какво ще правят. Емил обаче сметнал, че му е рано за семейство, и се уговорил с Михаил да отстранят проблема по брутален начин.
В понеделник сутринта Емил с нищо не показвал, че е замислил убийство. Дори отишъл на интервю за работа в бензиностанция, след като преди време бил уволнен. Следобед заедно с Михаил се срещнали с Петя. Минали през апартамента на Емил в "Люлин" и привечер двамата предложили на момичето да се разходят до любимото им място в местността Смърдана над квартал "Факултета". Въпреки че поляната е засипана с боклуци, а заради незаконната сеч от близката брезова горичка не е останало почти нищо след зимата, мястото било любимо на тези, които искат да се насладят на залязващото над Витоша слънце. Когато стигнали до бетонната шахта,  Емил и Михаил се нахвърлили с юмруци и ритници върху момичето. Вероятно единият е държал устата й, защото живеещите наблизо не са чули нищо. След като Петя спряла да диша, извергите пуснали тялото в шахтата, нахвърляли пръст от съседна купчина и се прибрали по домовете си.

Извършената вчера аутопсия е показала, че момичето е починало около 18 часа в понеделник вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. Петя е била бременна в съвсем начален стадий.

Снощи Софийската градска прокуратура повдигна обвинения за убийство на двамата задържани. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат и доживотни присъди. И Емил, и Михаил са криминално проявени - първият за кражби и наркотици, вторият за кражби и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Те са със 72-часови мерки за неотклонение и днес се очаква прокуратурата да поиска те да останат зад решетките за постоянно.

Почетоха паметта на закланата Роди

Разкриването на убийството на 20-годишната Петя Тодорова съвпадна с четвъртата годишнина от смъртта на 21-годишната Радостина Евтимова от Варна. Нейни приятели почетоха паметта й в морския град.

Реклама

Тялото на обезобразеното момиче, студентка в Икономическия университет, беше намерено в дома на приятеля й от собствената й сестра. Последваха ужасяващи разкрития - по трупа на Радостина бяха открити 53 прорезни рани.

Жестокото убийство потресе студентите във Варна и те излязоха на протест в града. Над 3000 млади хора участваха в мирно шествие под мотото ДНие сме хора. Нека не забравим този път". Тогава те поискаха справедливост, доживотна присъда за убиеца и отпадане на съкратеното следствие при тежки престъпления. И успяха.

Четири години след потресаващото престъпление убиецът на Роди, както я наричаха приятелите й - 24-годишният Георги Цветанов, е зад решетките с присъда доживотен затвор.

Реклама
Реклама
Реклама