Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1823194 www.bgdnes.bg

Ще ти изям сърцето!

"Дайте ми го, бе! Само да го пипна и съм му изяла сърцето! От очите му ще си направя супа топчета!", крещеше изпаднала в истерия мургава жена в Съдебната палата в София. Там още от сутринта тълпа от 50-ина души от ромски произход чакаше да започне мярката за неотклонение на охранителя Петко Еленков.
Гардът е обвинен, че в събота е застрелял 17-годишния Велин Дамянов при опит за кражба на метали от склад в столичния квартал "Подуяне". Докато чакаха да започне заседанието, част от протестиращите открито заплашваха, че ако охранителят излезе на свобода, сами ще го убият.
Роднините на невръстния апаш озверяха, след като Еленков се появи обграден от десетки ченгета. Докато влизаше в залата, един от протестиращите опита да се саморазправи с него. Спря го единствено плътният кордон на ченгетата и огражденията.
"Трябва да направят един закон, като убиеш някой, да ми го дадат на мен лично да го очистя" - обяви спреният от полицията мъж.


Чувайки заканата, защитникът на охранителя не му остана длъжен.
"То ако приемат такъв закон, половината от вас трябва да ги застреляме" - коментира адвокат Величков.
Суматохата бързо бе овладяна и охранителят Петко Еленков успя да влезе в залата. След продължило повече от час заседание съдът реши, че гардът трябва да остане в ареста. От думите на съдийката и защитата на Еленков стана ясно, че доказателствата срещу гарда са само косвени. Нещо повече, заради полицейско безхаберие част от тях дори са негодни, което в крайна сметка може да доведе до оневиняването на Петко Еленков.

Реклама


Първият гаф на ченгетата се е получил при разпита на другите трима роми, които са влезли да крадат метали с убития Велин Стоянов. Макар лично да са видели екзекуцията, тяхното описание на извършителя е доста противоречиво. В началото те разказали пред ченгетата, че е стрелял човек с мустаци, каквито Еленков няма. Едва впоследствие си признали, че е станала грешка, и дали ново описание, което вече съвпадало с външния вид на гарда.
"Много е странно подобно объркване. Навежда на мисълта, че полицията може да им е подсказала какво да кажат втория път", коментираха учудено близки на Еленков.
Другият странен факт е, че макар и според прокуратурата Еленков да е убил Велин, по ръцете и дрехите му така и не са открити следи от барут. Такива според експерти задължително има по всеки гърмял с пушка или пистолет.
"Това не е единственото смущаващо нещо. Оказва се, че след това полицията е назначила нова експертиза, която да установява защо не са открити такива следи. В практиката си не съм виждал подобно безумие", коментира адвокат Петър Величков.
От думите му стана ясно, че изследването на сачмите, с които е убит малолетният крадец, няма как категорично да докаже, че са изстреляни от пушката на гарда.
До момента няма и друг свидетел, освен приятелите на убитото момче. По признание на съда колегата на Еленков, който е дежурял с него, го е видял единствено с пушка в ръка до трупа на момчето. На записите от охранителните камери също не се вижда кой точно е стрелецът.

От събраните доказателства единствено е сигурно, че Еленков действително е имал служебна пушка 12-и калибър. Тя е била заредена с ловни патрони, пълни със сачми. Подобни сачми може да има и в патрони от друг калибър, което съвсем забърква мистерията около евентуалния стрелец, коментираха колеги на охранителя.

Инцидентът

17-годишният Велин Стоянов бе убит в събота в бившето хладилно жп депо в столичния кв. "Подуяне". Момчето влязло там да краде желязо заедно с трима негови приятели Ц Калин, Богдан и Спас. Според прокуратурата 50-годишният охранител Петко Еленков стрелял със сачми за пернати и уличил Велин в гърдите. Момчето пробягало стотина метра, след което се строполило и издъхнало на тревата между жп линията. Ранен бил и 17-годишният Камен Асенов, но сачмите попаднали в краката му и животът му е вън от опасност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама