Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1823226 www.bgdnes.bg

Кремират угасналия Пламен

Стотици хора с цветя и със запалени свещи в ръце изпратиха Пламен Горанов във варненската църква "Св. Петка". Вчера там се проведе опелото на символа на протеста срещу мафията във властта.

След заупокойната служба тялото на клетника бе транспортирано до София за кремация. Тя ще се извърши днес, след което урната ще бъде върната в родното село на Пламен - Крушаре, Варненско.

Реклама

36-годишният Пламен се заля с бензин и се подпали пред парадния вход на общината във Варна на 20 февруари сутринта. Той призоваваше за оставка на варненския кмет Кирил Йорданов. Силното сърце и уникалната воля за живот поддържаха Пламен жив 13 дни. Пораженията по тялото му обаче бяха големи, над 80% изгаряния. След почти две седмици борба органите му отказаха. 

"Той искаше светлина за нас, за младите, които не знаем какво бъдеще ни очаква", шепнеха на опашката група ученици. Да почетат саможертвата на младия българин отидоха и много възрастни хора.

"Как е възможно никой от общината да не дойде. Един букет цветя да бяха изпратили. Ама как ще дойдат, нали заради тях се запали", коментираха хората около църквата.
След повече от два часа поклонение белият затворен ковчег на Пламен бе обсипан с безброй цветя. Лично Варненският митрополит Кирил е дал благословия да се извърши заупокойно опело на самозапалилия се Пламен в храма "Св. Петка", въпреки че според християнските порядки самоубийците нямат право да бъдат оплаквани в църква.

Докато течеше опелото, прииждащите граждани споделяха, че самозапалването на Пламен е имало смисъл, защото току-що кметът Кирил Йорданов си е подал оставката. След като се сбогуваха с тялото на Пламен, опечалените отиваха до общината, за да сложат своя камък върху грамадата, която се натрупа там в памет на младия мъж.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама