Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1825010 www.bgdnes.bg

Проф. Вучков: Политиците са фурнаджийски лопати и слагачи

 Залповете на професор Юлиян Вучков пред вестник "Жълт Труд":

Иключително много съм разочарован от всички гостуващи политици и коментатори на всички възможни телевизии, независимо че колегите направиха необходимото разговорите да бъдат плодотворни. Общи приказки, изтъркани фрази, стари неща... Нищо ново, ама абсолютно нищо ново! Говорилнята отново подмени оня анализ, който е жизненонеобходим. В тази сложна обстановка цялата политическа класа показа, че е много далеч от културното, обективното и дълбокото мислене, че няма идеи за изход от сложните ситуации и е напълно изчерпана. До гуша ми дойдоха и тия политолози и социолози начело с Кънчо Стойчев, които са необявявани, но за мен прозрачни агенти на БСП.
Безкрайно съм недоволен от всички водачи на партии и от техните подчинени. Всичките нападаха политическия си противник, всички се изкарваха безпогрешни. Абе не ви харесват, улицата протестира срещу вас - нямате ли малко чувство за реалност бе, господа водачи на парламентарни партии? За Господ ли се смятате, засрамете се! И освен това всички политици без изключение, тия, дето водят партиите в парламента, са едни фурнаджийски лопати, едни слагачи... През цялото време четкаха Росен Плевнелиев, изкарваха го голям политик, възлагат му големи надежди - колко бил голям, колко бил зрял, колко бил сериозен, а довчера го иронизираха и го подиграваха. Казваха, че няма качества на политик, че е само строителен експерт, че не може да се разчита много на него като държавен глава и така нататък.
Защо го четкат? Ами да могат да влязат техни хора в служебния кабинет и да имат интереси, когато настъпят парламентарните избори - да може пък чрез техните речи той да ги похвали, когато започне организацията на парламентарните избори, и да вземат повече места в парламента.
УЖ МИЛ, ПЛЕВНЕЛИЕВ
НЕ Е ДОСТАТЪЧНО
УРАВНОВЕСЕН...
Аз бях честен и казах на Бойко Борисов, че той според мен сбърка с избора на Плевнелиев (аз исках да бъде Йорданка Фандъкова) и му казах: "Бойко, той ще ти бъде послушен и затова го слагаш, да ти бъде послушко. Но щом се обърне палачинката, този човек може да се обърне срещу тебе". И сега имам такива наблюдения върху господин Росен Плевнелиев. Нямам големи очаквания от него, той доказа, че не е особено полезен на България. От него аз очаквам да бъде стабилен, какъвто не е бил досега, зрял и обективен в поведението си в тази много сложна ситуация. Защото когато стана президент, той наплоди много глупости: каза, че ще пътува само на Запад, на 3 март не каза нито дума за руския народ... Той е държавен глава и трябва да внимава какво приказва, да внимава! Така, както уж е кротък и мил, не показа, че е достатъчно уравновесен.


Минавам към протестиращите. Желязно заставам зад тях, както и моите колеги от телевизиите, защото голямото търпение на пенсионерите и на безработните млади хора беше дълго - цели 23 години, а то не може да бъде безкрайно. Да дам два примера. Хората станаха престъпници заради бедността - особено младите хора. Просто им дойде до гуша и тръгнаха да убиват. Не ги оправдавам, но тая бедност е нещо страшно! А стари хора се самоубиха от глад и от унижение. Как ще търпят?!
Трябва да кажа обаче, че във всичките тия протести имаше много провокатори. Бойко Борисов си подаде оставката и те продължават да викат: "Долу Бойко Борисов! Долу Бойко Борисов!" Зад тия провокации стои опозицията на ГЕРБ, разбира се, и на първо място БСП, а БСП е царица в интригите, в монтажите на нещата. Това е моето мнение и категорично го защитавам - никой не може да ме разубеди! Тя и на мене ми направи една интрига с гейовете, за които нищо лошо не бях казал, и сума време ме разкарваха, ама ги разбих с Градския и с Административния върховен съд, та ще ме помнят цял живот.
БОРИСОВ Е НАЙ-
РАБОТЛИВИЯТ ПРЕМИЕР
НА ПРЕХОДА...
На провокаторите се дължат тия побоища, тия окървавявания. Полицията направи всичко необходимо да се държи прилично, особено комисаря във Варна правилно го похвалиха - той може във властта да влезе със своето безупречно поведение. Не уважаваме достатъчно органите на реда, твърде малко ги уважаваме - ти хвърляш камъни срещу тях, ами ти ги предизвикваш! Бил съм в Съединените щати през '79 година, там ми казаха: ако нещо се спречкаш с полицай и само ако го погледнеш зверски и заплашително, веднага влизаш в ареста. Малко уважение трябва! Малко уважение! Не са предизвикани окървавяванията и побоищата от полицията, а от провокаторите, още веднъж подчертавам.
Моето отношение към ГЕРБ никога не е било еднозначно. Аз съм казвал и добри, и тежки думи за ГЕРБ. Казвал съм добри думи за Бойко Борисов, за Цветанов, Павлова и Фандъкова и не се отказвам от тях. И сега твърдя, понеже не обичам да бъда фурнаджийска лопата, че Бойко Борисов е най-работливият и най-предприемчивият премиер на България през прехода. Това, че бил рязал само лентички... Какви лентички, бе - той ходеше при хората и ги питаше: имате ли потребности някъде; имате ли нужда да докараме нови работници, стигат ли ви на тоя труден обект; имате ли нужда от специалисти и т.н.
Протестиращите трябва да знаят, че цялата тази история със сметките и прочие - тя е дело на Иван Костов, първо, след това е дело на Кобурга, на госпожата, която сега иска да влезе във властта - Кунева, на Лидия Шулева... Те са тия, които доведоха престъпните монополи. Сергей Станишев не се раздели с тях, а обратно, се съюзи със създателя на монополите, горския престъпник Симеон Кобургготски, вместо да тръгне срещу тия монополи и не да ги национализира, а да ги подмени с нещо качествено.
ДА БЯХА ДАЛИ НА СЪД
СТАНИШЕВ, ЩО ЧАКАХА?
Какво е обвинението към сегашното правителство? Че Бойко Борисов закъсня да проконтролира такива преразпределителни дружества, да ги разследва и ако щете, веднага да ги даде на съд, включително Ангел Семерджиев, който е също на БСП. Той не ги даде на съд, той не ги погна, а можеше да направи това. Но дали съдебната система щеше да му помогне? Цялата съдебна система, запомнете, е в ръцете на БСП! Лазар Груев - бивш съветник на Първанов, бившият главен прокурор, който е изключително голям виновник за търпението на престъпността - Борис Велчев; пълно е с ченгета в съдебната система. Как тоя премиер (тоя въпрос стои също и пред следващия премиер, като дойде на власт) ще се пребори със съдебната система? Аз предлагам новият премиер да се обърне към ЕС, да повикат арбитражна комисия, която да разгледа нашата съдебна система. Тя няма да се самооздрави, защото е изключително прогнила.
Най-големият виновник за падането на Бойко е Симеон Дянков. Това е един престъпник, един мошеник, за когото аз съм говорил много пъти. Грях е на Бойко Борисов! Цяла година казвах: "Бойко, махни този бандит, този комбинатор, който разбира от финанси, но слуша само Америка, той е докаран оттам!" Това е моя позиция. Освен това Дянков беше облечен с голяма власт. Защо му я даде Бойко Борисов? Той беше вицепремиер, той контролираше ДКЕВР, имаше пълна власт и понеже е брутален и безцеремонен, можеше да им отреже главата, но не го направи, не го интересуваше. Това е голям грях на Бойко, това доведе срива на неговото управление.
Дянков се изгаври с коледните добавки. Имаше откъде да ги намери. И освен това пенсиите трябва да се увеличат не с 9 процента, а с 30 процента, защото хората загиват. И веднага ме питат - откъде да се вземат тия пари? И аз казвам откъде - Дянков пилееше милиони, но къде беше Бойко Борисов да го проконтролира? Милиони за спортната мафия, за футболната мафия, за археологическата мафия. Шест милиона допълнително даде на археологическата мафия, за да копаят мъжки полови органи и да се фукат, че само в България има археология, като че ли в другите страни няма древни цивилизации и т.н. Милиони даде тоя ненормален Дянков да разселва министерства и ведомства в провинцията. Милиони! Ето тия пари можеше да се спестят и даже с половината от тях да се повишат пенсиите на хората; тогава нямаше да има никакви протести и правителството щеше да остане много повече на власт. Но сега Дянков много се върти около президента, Трайчо Трайков също... Трябва да му казваме на президента, отсега да го предупреждаваме, а не след дъжд качулка.
ПРОГНИЛАТА
ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА
Е ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ
Парламентът вече е мухлясал, загнил е, трябва да се изчисти, да дойдат нови хора. Лесно е да се каже, но трудно е да се постигне. Аз смятам, че ние сме загубени, ако не променим само една точка от избирателния закон: изборите да бъдат мажоритарни. Или ако не мажоритарни, най-малко - смесена система. Другите страни на закона не трябва, не може да се променят. Мажоритарни, защото тогава ние няма да се разделим с цялата прогнила политическа класа, но поне част от нея ще изпадне, защото няма да участваш в борбата за власт като номер, като пореден номер от партийна листа, а с твоето лично име, като се посочи представяне поименно. Тогава ще видиш как ще отпаднат и Корнелия Нинова, и Мая Манолова, и Фидосиева ще отпадне, и Иван Костов ще отпадне, защото са втръснали, дошли са до гуша на хората.
Омръзна ми, когато аз предлагам някои осъществими идеи, българинът все да казва, че не може. Той винаги казва, че не може. Всичко може, стига да има умни хора и те да са с идеи и воля, за да ги реализират.
Преди 2 години два пъти при мен гостува Бойко Борисов. Тогава голяма част от медиите казваха как съм го поучавал, как не съм му давал думата, как през цялото време само аз съм говорел, само аз съм го наставлявал и съветвал, за да му се подмажа. А тогава аз, разбира се, казах 2-3 добри думи за него: не мога да приема елементарното схващане, че метрото, магистралите, междуселищните пътища са нещо вредно. Аз смятам, че те са нещо положително - дадоха работа на много хора. Стотици хора нямаше да работят и щяха да бъдат гладни, ако нямаше това пътно строителство, докато при другите партии нямаше никакво строителство. В същото време още тогава казах на Бойко Борисов: "Махни веднага Трайчо Трайков - мошеник, бандит, ще срине всичко!" И за Дянков казах, и за здравния министър. Казах, че парламентът на ГЕРБ е слаб, гербаджиите са безлични, опозицията е агресивна, брутална, безцеремонна. Казах, че неговите хора, които трябва да защитават позициите му, трябва да имат идеи, но те са безцветни хора и потъват в сянката на опозицията. Казах му, че Цецка Цачева няма никакъв авторитет и разсмива хората, да не се облича като коледна елха, защото не може да респектира в тоя много сериозен държавен орган, който се нарича парламент. Тука сега си приписват критика. Къде бяха преди 2 години, когато проф. Вучков ги критикуваше?!
Нашият парламент в продължение на години е жестоко режисиран само от 10 души. Те не мърдат оттам цели 23 години! Изчерпани, вредни политици рушаха непрекъснато България, но не желаят да напуснат парламента. Не желаят! Иван Костов, Асен Агов, Сергей Станишев, двамата Руменовци - Петков и Овчаров... Докога? Лютви Местан. Докога? Цецка Цачева (тя не трябва и един мандат да бъде)... Ще си отидат с промени в избирателния закон. Безумия са избирателният закон да се ремонтира генерално. Само някои неща - ремонт, а не нов избирателен закон. Два мандата в парламента и вън от него! Както с президентите. След това ще чакаш 4 години, ще набереш опит, ще си направиш равносметка за грешките, които си направил като депутат, и по-узрял, вече след 4 години отново ще влезеш. Иначе има замръзване и мухлясване на парламента.
ВОДАЧИТЕ НА ПАРТИИТЕ
СА ГЛАВАТАРИ.
ТОВА Е БЕЗУМИЕ!
Освен това изцяло заставам зад протестиращите и за мажоритарни избори. 100%-ово! Това е единственият начин да се отървем от тия водачи. Това е моето мнение и съм железен в това отношение. Ама не можело да стане. Как да не може? Всичко може да стане, стига да има желание и воля. Няма вече да има партийни списъци - да бъдеш номер еди-кой си. Ще кандидатстваш със своята личност, индивидуално, отдолу ще пише: представя БСП, представя "Атака", и да видите как ще отпаднат тия 10 души, които са ни дошли до гуша.
Защото нашите парламентарни партии са собственост на техния председател. Каквото каже председателят, това гласуват всички. Каквото каже Бойко Борисов, това гласува цялата парламентарна група на ГЕРБ. Каквото каже Иван Костов, това гласуват всичките, каквото каже Сергей Станишев, това гласуват. Защо? Ами защото те са вкарани там като слуги тия депутати! Затова са вкарани там от водача, за да изпълняват само неговата воля. Значи трябва да се отървем от водачите - от партиите не може да се отървем. Това е безумие. Никой свят не се е отървал от тях, не е измислен по-добър модел. Водачите са главните, те са главатарите, те диктуват положението и когато си отидат, тези, които останат, ще си помислят да не се държат като водачите, за да останат в следващия парламент.
На всяка цена протестиращите трябва да притискат президента, да притискат служебното правителство и главно парламента (той не трябва да се разпуска, разбира се, докато не се избере служебен кабинет) час по-скоро да се ремонтира избирателният закон. Задължително мажоритарни избори и два мандата за всеки депутат, за да няма мухлясване.
Изненадват ме претенциите на някои хора от протестите. Искат да стават министри, искат да стават депутати. Ами че как ще ставаш депутат? Кой си ти? Какви са твоите качества? Имаш ли обществен принос? Имаш ли име? (Е, някои имат, да.) То ще стане както с активните борци против фашизма по времето на Тодор Живков. Обущари, шивачи, копачи и орачи, само защото са се били против властта и са въртели знамето на Балкана, тия пък сега са вдигнали един плакат против властта, и да влязат... Не!
Освен това протестите продължиха много дълго. Българският народ робува на две крайности. Дълго време търпи, мълчи, тъпчат го, унижават го. Много дълго. Сега изведнъж тия протести. Докога? Те не могат да бъдат до безкрайност. Те носят огромна финансова загуба на България. Безкрайно много и непрекъснато стачкува Гърция. Само че там стачките се плащат от Европейския съюз, там се наливат милиарди, а на нас няма кой да ни плати загубите от тия безкрайни протести. Разбрахме вече какво искат протестиращите. Да излъчат 20-30-40 души, нека да са 50, солидни, да сумират всичко, което искат, да отидат при президента и непрекъснато да работят с него, докато дойде служебното правителство. Време е вече да се прекратят протестите и да се премине към конструктивни разговори между водачите на тия протести, защото ние вече подивяхме.
ЩО БОЙКО НЕ СЕ ОТЪРВА
ОТ ЧУДОВИЩЕТО ДЯНКОВ?
Аз не искам служебното правителство да се оглавява от хора като Стефан Софиянски, който управлява 9 години и София беше окрадена, нашите софийски имоти продадени на безценица, застроиха се от престъпни бизнесмени и Витоша, и други природни неща. Не искам такъв тип човек. Много го хвалят, ама щяхме да тръгнем към НАТО и Европейския съюз и без Стефан Софиянски. Начело на служебния кабинет трябва да бъде безукорно чист във финансово отношение човек. И юрист! Защото ще се провеждат избори и ние искаме да бъдат честни. Борбата ще бъде голяма. То ще бъдат компромати, то ще бъдат опити да се купуват гласове, защото амбициите на всички партии са чудовищно големи. Юрист с голям авторитет, с голяма тежест, неангажиран с нито една партия, но с име. България има поне десет имена. Константин Пенчев има качества, но е малко мек като характер, трябва да бъде по-твърд, по-решителен. Трябва да ми се обажда от време на време, за да го консултирам, за да се държи по-мъжки, за да не се поддава на влияние.
Безумие е да искаме всички проблеми да се решат наведнъж. Всички те трябва да бъдат поставени едновременно на масата. Всички, това е вярно. Но те ще се решават плавно, постепенно, не може изведнъж, не може такъв максимализъм, който е елементарен и изключително глупав.
Коя е грешката на Бойко Борисов? Цяла година му говоря да се отърве от чудовището Дянков. Ако ме беше послушал, щеше да бъде още премиер. Защото Дянков имаше огромна власт. Той не беше само финансов министър, кой контролираше всичко като вицепремиер, включително и енергоразпределителните дружества, които не ги пипна.
Ние трябва да кажем на ЕС - вие наливате 130 милиарда на Гърция, а какво ни дадохте на нас? Заем ще сключим. Заем трябва да сключи България, за да може тази бедност да се преодолее. Хората умират от глад. Те ще отговорят обаче, ами кризата е в цяла Европа. Ние имаме силен аргумент - българският народ е най-бедният в цяла Европа и заслужава да му се подаде ръка с два милиарда. Два милиарда да се дадат, за да облекчим малко положението, да дигнем малко самочувствието.
КОСТОВ НАПРАВИ
БАНДИТСКАТА
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Ще има още протести, нещата няма да се оправят, грешките на Бойко са немалки, но те са 3-3,5-годишни грешки, докато грешките на БСП са 16-годишни. БСП създаде СДС с некадърния Желю Желев, който унищожи земеделието и оръжейната промишленост, БСП създаде ДПС, Иван Костов е производен на БСП, защото по негово време, когато направи бандитската приватизация, червени бизнесмени станаха престъпни милионери.
Сега за първи път ще кажа едни данни. Казват, че навремето Тодор Живков оставил 10 милиарда дълг. Какво от това? Коя държава няма дълг? Най-голям дълг имат САЩ. Но Живков остави 30 милиарда държавни активи, които като Костов приватизира България, от тях 27 откраднаха и в бюджета останаха само 3 милиарда. Да речем, че Живков оставил 10 милиарда дълг, къде са тогава останалите 17 милиарда? Къде отидоха 17 милиарда, да ми каже тази престъпна политическа класа! Целият преход е престъпен от '89-а насам!
Не вярвам много на президента Росен Плевнелиев. Той трябва да чуе сега много неща. Съобщава изведнъж в ефир: "Аз съм изненадан, че Бойко Борисов подаде оставка." Че какъв държавен глава си ти, че нямаш информация за настроенията на твоя премиер? Ти си от тая партия! Плевнелиев да се държи мъжки, да не заема ничия страна, да се отърси малко от влиянието на Дянков, Трайчо Трайков, защото и срещу него има обвинения - не зная дали са справедливи, но ги има.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама