Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1825199 www.bgdnes.bg

Игумен с 4 мерцедеса нападна журналисти

Бисерка БОРИСОВА
Един от придобилите най-скандална слава български духовници - игуменът Борис от Бачковския манастир, без свян показа нрава си и пред новия патриарх Неофит.
Първата визита на дядо Неофит като глава на църквата бе именно в поверената на Борис света обител. В Бачковския манастир патриархът присъства на заупокойната молитва в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан. Важното събитие не попречи на игумена Борис да прекъсне церемонията с махленски обиди по адрес на журналистите в храма. "Вие сте слуги на всяка власт, за 5 лева сте готови да се продадете", развика се Борис. Гневът му бе предизвикан от фоторепортерите и операторите, които "си позволили" да снимат без негово разрешение! След крясъците цивилната му охрана прогони "натрапниците" от медиите. "Само игуменът разрешава какво да се щрака", троснато обясняваха гардовете.
Докато се разиграваше срамната сцена, Негово Светейшество Неофит се чудеше къде да гледа от неудобство. След края на молитвата патриархът се обърна към журналистите и миряните с думите: "Това, което сте чули, го забравете и простете."
Част от присъстващите в храма споделиха, че изобщо не са изненадани от поведението на дядо Борис. Те допълниха, че посетители на Бачковския манастир са чували от устата на игумена и доста по-нецензурни реплики. По думите им драмата на Борис била, че журналистите снимат безплатно в обителта, а пък той бил сложил тарифи за снимки от всякакъв род - кръщенета, сватби и т.н.
Дядо Борис недолюбва медиите и по друга причина, припомниха пред "България Днес" духовници. Преди две години журналистите заснеха лъскавите му коли и той остро възропта. В автопарка на игумена има луксозен черен "МерцедесУ S класа, който струва около 200 бона и е снабден с всички екстри. Борис "промотира" лимузината си по време на изключително "духовно" събитие  - изложението "Винария 2011", където се прояви като ентусиазиран дегустатор, плакнещ устата си с минерална вода след всяка отпита глътка вино.
В специално построените манастирски гаражи на дядо Борис има и още три мерцедеса от по-нисък клас. Всички скъпарски коли са с еднакви номера - 5353! Освен това в началото на тази година игуменът на Бачковския манастир бе заснет как паркира неправилно, но когато към него се приближава полицай, за да го глоби, шофьорът му потегля с мръсна газ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама