Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1825238 www.bgdnes.bg

Скандал в мюфтийството: Мустафа Хаджи пуснал "окръжно" за вота

Бисерка БОРИСОВА
Скандално писмо разбуни вчера духовето сред българските мюсюлмани.
Оказа се, че голяма част от имамите в България са получили писмо от името на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. В него те се приканват да гласуват за определена политическа партия на предстоящия парламентарен вот в средата на май.
От Мюфтийството заявиха, че писмото е фалшиво и такова "окръжно" към мюсюлманските свещено-служители у нас никога не е имало. "Главно мюфтийство от началото на 2013 г. не използва тази корпоративна бланка на която е писмото, положеният печат и подпис са преправени. Мюсюлманско изповедание е религиозна институция, която не се занимава с политическа дейност", пише в декларацията. От мюфтийство призовават имамите, които са получили подобно писмо да уведомят веднага местните поделения на МВР и прокуратурата.
Ситуацията в мюфтийството обаче е нажежена, признават запознати. Преди дни имами от Пловдив внесоха искане за оставката на главния мюфтия Мустафа Хаджи. В прокуратурата има и сигнал срещу Хаджи - за "измама в особено големи размери". Недоволните твърдят, че главният мюфтия подкрепя 13-те имами, срещу които тече съдебен процес в Пазарджик за радикален ислям, като всеки месец плаща по 30 000 лева на адвоката им. В същото пловдивски имаме не били получавали заплати с месеци. "Главният мюфтия и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабан Али работят за ДПС", твърдят още пловдивските имами. Те настояват Пловдив да се отдели в самостоятелно мюфтийство. Ако исканията им не бъдат взети под внимание, недоволните заплашват с протести.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама