Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1825880 www.bgdnes.bg

Пилотът в Гърция осъден без преводач

Янко Стоименов, българският пилот, който беше осъден в Гърция, днес ще внесе жалба до Върховния съд в Атина.

Основният момент е за нарушаване на човешките права на българина заради отказа на съда да му осигури адекватен превод въпреки многобройните протести от него и от английския му колега, който също бе осъден. Двамата твърдят, че са разбрали едва около 10% от случващото се на делото, което е в остро противоречие на европейските регламенти. В жалбата се обвиняват съдиите в непознаване на законовата рамка в авиацията и в "погрешно, едностранно и разпокъсано тълкуване на събитията и отговорностите".

Съпругата на Янко - Антоанета Стоименова, коментира, че според нея е можело да се включат и още аргументи, но че се надява адвокатите да си знаят работата.
Атинският апелативен съд потвърди присъдите на тримата обвиняеми, които бяха постановени на първа инстанция. Янко Стоименов и двамата му колеги от авиокомпания "Хелиос" бяха признати за виновни за катастрофата на ДБоинг 737-300У, който на 14 август 2005 се разби край Атина. Главният пилот на "Хелиос" Янко Стоименов, изпълнителният директор Димитрис Пандадзис и директорът по управлението на полетите Георгиос Кикидис получиха по 10 години затвор. Съдиите обаче постановиха, че наказанието е с право на парична замяна. Всеки плати по 73 хиляди евро, или около 20 евро, за всеки ден на свобода вместо зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама