Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1826670 www.bgdnes.bg

Рухна покрив на средновековна църква в радомирско село

Рухна покривът на храма "Свети Никола" в радомирското село Чуковец, съобщиха от кметството. Светата обител е обявена за паметник на културата. Изграждането й датира от XVI-XVII в. Църквата има богата стенописна украса. В началото на XX в. тук е открит ценен книжовен паметник - четириевангелие от средата на XVI в., писано в Света гора.
Църквата е функционирала през целия период на многовековното си съществуване. Сега тя е в окаяно състояние. През периода 2007-08 г. е правен опит за реставрация на стенописите, като е разкрит първият (средновековен) живописен слой в старата част на храма.

Вторият слой - възрожеденски стенописи, който покривал старата живопис, е отстранен, консервиран и оставен на съхранение в Регионалния исторически музей в Перник. През 2009 г. с оскъдни средства, отпуснати от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет е ремонтирана камбанарията. Старината е увредена и от земетресението на 22 май миналата година.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е изпратил сигнал в Комисията по бедствия и аварии, в Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет и до Министерството на културата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама