Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832161 www.bgdnes.bg

Експерт: Похитителите на Лара искат да контролират всичко

Похитителите на 10-годишната Лара Банева са професионалисти, а липсата на искания от тяхна страна вече цяла седмица има някаква цел.

Това коментира експертът по национална сигурност Пламен Василев пред bTV.

Той обясни, че не е типично толкова дълго време да не е поискан откуп.

Обикновено похитителите се свързват със семейството най-късно до 48 часа след отвличането.

"Похитителите се стремят да контролират всичко. Това изчакване може да се изтълкува и като подход за психическо изтощение на близките. Под много силен стрес всеки родител веднага ще се съгласи на каквито и да било искания", коментира Пламен Василев.

Реклама

Той обясни, че при установен контакт близките първо трябва да поискат доказателство, че отвлеченият е жив.

Според експерта близките никога не трябва да се съгласяват на първоначалните искания на похитителите, защото те обикновено са непосилни, а това също е тактика на престъпниците.

"Първата сума по правило е непосилна - искат абсурдна сума в твърде кратък срок. Семейството не трябва да прави грешката да се съгласи на невъзможното," подчерта Пламен Василев.

Според някои предположения Лара е била разменна монета за мълчанието на баща й Евелин Банев - Брендо.

Пламен Василев обаче прогнозира, че детето може да бъде използвано за психологически натиск в рамките на други отношения.

Експертът коментира и призива на главния секретар на МВР Калин Георгиев в медиите да не пречат - "Семейството, похитителите и МВР не дават информация, затова журналистите се мъчат да си я набавят по друг начин," отбеляза той.

Реклама

Василев обясни още, че отвличанията се организират на принципа на клетъчната структура - само един от всяка групичка познава по един от всяка друга.

"Мозъкът" на групата се занимава с преговорите. В тази връзка той изрази мнение, че "мозъкът" на групата за отвличания "Наглите", която беше разбита през 2009 г., не е открит, както не бяха открити и парите от откупите.

Реклама
Реклама
Реклама