Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832593 www.bgdnes.bg

Ясна е новата система за изпитване на кандидат-шофьори

"Остават ден-два, докато освободим кабинетите си, но това не означава да не спазваме графиците, които сме заложили." Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски.


От 2010 г. е въведено видеонаблюдение на изпитите за водачи, а от 2011 г. - електронна проверка. Според Московски, въвеждането на електронната система за провеждането на теоретични изпити е с цел да елиминира субективния фактор. Той отбеляза, че се предвижда 25% от изпитите да се провеждат по новата система, а до 2016 г. трябва да бъдат 100%.

Реклама

Московски представи новата система за провеждане на теоретичните изпити за водачи на МПС по електронен път. Въвеждането на електронната система за провеждане на шофьорските изпити е част от мерките на министерството за повишаване безопасността и прекъсване на корупционните практики. С новата система субективният фактор при изпитите и възможностите за тяхното манипулиране ще бъде елиминиран.

Изпитът на таблет има много предимства и пести време. Единственото изискване е кандидатът да е грамотен, като не са необходими допълнителни компютърни знания. Електронната листовка изглежда по същия начин като хартиената, като има възможност да се коригира посочен отговор, което досега бе невъзможно. Засега таблетите ще се въвеждат поетапно и няма да заменят напълно стандартния изпит. 

Времето за провеждане на изпит ще се намали от час и половина на час. След четири години се очаква поетапно хартиените листовки да изчезнат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама