Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1834548 www.bgdnes.bg

Владимира Янева поряза МВР

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е забранила на подчинените си да изплащат присъствени възнаграждения на експерти, които работят в системата на МВР. Това се разбра вчера на делото срещу бургаския съдия Атанас Вълков, подсъдим за документни престъпления, пране на пари и престъпление по служба.
За заседанието бяха призовани четирима вещи лица, двама от които - Стоян Нейчев и Димитър Неделчев, бяха изготвили графологични експертизи на документите, за които се твърди, че са фалшифицирани от съдията.
Магистратите платиха по 60 лв. на другите двама техни колеги, а Нейчев и Неделчев останаха с пръст в уста.
"Не може ли поне командировъчни?" - попита Стоян Нейчев.
"Нашият председател е издал заповед - да не се плаща нищо на вещи лица от МВР", обясни му съдия Весислава Иванова. Експертите получиха поне пари за пътни разходи.
Нейчев и Неделчев, които работят в бургаската полиция, ще трябва да се разкарват поне още веднъж до София, след като вчера защитата им поиска отвод. Съдът отказа да слуша експертизите им и настоя за следващото заседание на 3 април справка каква квалификация имат и какви курсове са изкарали.
Адвокатите възразиха, че двамата експерти не били включени в списъка за вещи лица към Окръжния съд в Бургас. Оказа се, че в списъка фигурира само един човек от Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК), който можел да прави графологична експертиза. Магистратите обясниха, че списъкът е за удобство и не е задължителен.
Заради двете вещи лица следващото заседание ще започне по обед. Те се оплакаха, че са станали в 3 ч. посред нощ, за да стигнат сутринта в Съдебната палата в София.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама