Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1835140 www.bgdnes.bg

7 г. затвор за пиян шофьор, убил трима на пътя

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено на подсъдимия Иван Коларов, на 7 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим. Първоначално той беше осъден от Хасковския окръжен съд на пет години лишаване от свобода, като недоволни от присъдата са останали гражданските ищци, които са обжалвали пред Апелативен съд.


Коларов е бил признат за виновен в това, че на 22 май 2010 г., при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице - Милен Катранджиев, Димитър Бъчваров и Радостин Чилингиров като деянието е извършено в пияно състояние, а именно с концентрация на алкохол в кръвта 0,65 на хиляда промила и представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 343 ал. 3 от НК.

Реклама

На 21 май 2010 г. малко преди полунощ подсъдимият Коларов посетил дискотека „Фламинго" в гр. Ивайловград, където се срещнал с приятели и изпил една бира от 0.500 л. След това посетил р. „Стария ресторант" в същия град, където се срещнал с приятели и също консумирал алкохол - 50 мл ракия. Късно след полунощ, около 04:30 часа, подсъдимият и неговите приятели решили да пътуват до вила, намираща се на брега на язовир „Ивайловград". Подсъдимият предложил пътуването да стане с автомобил, шофиран от него. Отишъл до дома на родителите си, за да вземе лекия автомобил, собственост на неговия брат и заедно с тримата пострадали, около 05:20 часа на 22 май 2010 г., потеглил по посока на язовир „Ивайловград". Преди това компанията поставила в багажника на колата каса бира.

Подсъдимият и тримата пострадали пътували без сложени предпазни колани. Пътната настилка била мокра, състоянието на пътя не било добро, по асфалтовото покритие имало неравности и пукнатини и на места липсвал горния слой от настилката. Развиделявало се и подсъдимият управлявал автомобила при включени светлини. Злополуката е станала на около 3 км след Ивайловград. Подсъдимият навлязъл със скорост от 88 км/ч в десен завой като първоначално отклонил движещия се автомобил максимално в дясно, а след това променил траекторията на движението в ляво, което довело до странично плъзгане на колелата на автомобила, видно от оставените следи от гумите върху пътното платно. Автомобилът пресякъл пътя, навлязъл в затревената площ и се ударил в левия крайпътен скат като изровил земна маса, след което се преобърнал, за втори път се ударил в ската и се върнал на платното за движение. При първоначалния удар в ската от автомобила изпаднали стоящите на задната седалка Димитър Бъчваров и Радостин Чилингиров, а при втория удар изпаднал и пострадалият Милен Катранджиев. След злополуката подсъдимият извикал Бърза помощ и пристигналият на място екип констатирал смъртта на пострадалия Катранджиев. Бъчваров и Чилингиров били откарани в болница. Бъчваров починал на 27 май 2010 г., като причина за смъртта била черепно-мозъчна травма, а Чилингиров починал около месец след злополуката в резултат на белодробна тромбоемболия.

Апелативният съд в мотивите си е преценил, че оплакването на частните обвинители за явна несправедливост на наложеното наказание лишаване от свобода е основателно. Хасковският окръжен съд правилно е приел, че наказанието следва да се определи при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, но е пропуснал да обсъди и да отчете обстоятелствата, касаещи обществената опасност на личността на подсъдимия. Подсъдимият е бил осъждан за притежание на наркотични вещества и е бил наказван по административен ред за допуснати нарушения на правилата за движение.

Съдът е бил повлиян в значителна степен от обстоятелството, че смъртта на тримата пострадали е причинила страдания и на подсъдимия. Страданията на подсъдимия в настоящия случай са твърде слаба утеха за близките на пострадалите и не биха дали на частните обвинители и на обществото като цяло усещане за справедливост. В случаите при които лица склонни да нарушават правилата за движение, злоупотребяващи с наркотични вещества, в пияно състояние, извършат особено тежко транспортно престъпление за постигането на целите на наказанието посочени в чл.36 НК е необходимо да се налагат съответни на престъплението-справедливи по размер наказания. В противен случай в общественото съзнание се създава представа за всепозволеност и се насърчават потенциалните извършители на такива престъпления.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама