Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1835427 www.bgdnes.bg

Проф. Лъчезар Филипов:Ще колонизираме Марс

Деяна ПАВЛОВА

- Проф. Филипов, марсоходът Curiosity откри странен предмет на Марс, който прилича на скелет на динозавър. Снимките бяха разпространени от НАСА. Как ще коментирате откритието?
- От вас чувам за тези снимки. Не съм се запознал с тях. Въпреки това на прима виста ще обясня, че на всички е ясно, че в момента именно Марс е за голямо съжаление бъдещето на Земята. Някога там е имало живот, вода, реки и ледени шапки дори. По всяка вероятност са съществували и разнообразни форми на живот. Доколкото има някакви хипотези по тази тема, се предполага, че животът на Земята се е зародил на Марс. Затова подобно откритие на динозавърски скелет не е никак учудващо. Един ден за наше съжаление, ако не внимаваме, Земята ще се превърна в планета пустиня. Някой може след години да намери нашите кости по същия начин, както сега ние тези на динозавъра.

 


- Казвате, че Марс е бъдещето, какво предстои?
- Марс по принцип може да бъде, както се казва, колонизирана. Ние чрез изкуствени средства може да успеем да създадем допълнителна атмосфера, да се създаде там така наречения парников ефект, който да възстанови същата среда, в която живеем ние. Може да се нормализира температурата и да има вода.
Смята се, че някога на Марс е паднал голям астероид. Нас в момента ни заобикалят от време на време подобни. Той е ударил планетата, при което е настъпило изпаряване на атмосферата. Отивайки на Марс, ние можем да създадем изкуствени селища във вид на защитени със стъклени похлупаци жилища. След това постепенно чрез изхвърляне на определени вещества да създадем добри условия за живот. Този процес може да отнеме над 150 г. Това обаче е бъдещето, тъй като в момента ние изяждаме ресурсите на Земята. Също така я и пренаселваме. Аз винаги съм бил противник на изкуственото ограничаване на числеността на хората, вместо да се мислят алтернативи. Човечеството трябва да търси начини да се изсели на други планети. Както може би някога на Земята са идвали такива, които са се разселвали и са създали нашата цивилизация.
Нали знаете например, че връзката между човекоподобната маймуна и човека не съществува. Някой е бръкнал там и ние сме попрескочили в еволюцията. Затова изследваме в момента Марс от гледна точка на човешкото преселване и инвазията там. Тя е най-близката по атмосфера. Венера например, която има същата маса като Земята, е с температура от 700 градуса на повърхността.

Реклама


- Какво мислите за астероида в Русия, защо не го видяхме, преди да падне?
- По принцип има система за наблюдение, която патрулира непрекъснато. Има около 20-30 такива по цялото земно кълбо. Големите професионални телескопи не могат да се занимават с търсене на астероиди, защото не им е това работата. Повечето се откриват от любители астрономи. В Америка например хората имат пари и гледат по небето, те съобщават, като открият астероид, в съответната служба. Данните се картотекират и се знае във всеки момент кой астероид ще мине в бъдеще. В небето обаче има много камъняк. Всеки ден на Земята падат 5 тона дребни частици.
Освен с оптически телескоп астероидите се откриват и с радиолокатори, но има само 4 такива на планетата - два в Америка и в Русия и Китай. Там обаче също се получават дупки и може да не се забележи астероидът. Този, който падна в Русия, не бе голям и е гръмнал. Повечето астероиди, като навлязат в атмосферата, се нагряват. Те първо омекват, а после се изпаряват. Когато нагряването стане обаче твърде бързо, те така се изпаряват, че всъщност се стига до експлозия. Затова и почти не са намерени никакви парчета от астероида.


- Имаше хипотеза, че намеса на извънземни не е позволила да има големи поражения и жертви при падането на астероида, вие какво мислите?
- Аз съм привърженик на теорията за извънземните и съществуването им, но не и в този случай. Няколко неща има, които ни спасяват естествено от астероиди - Луната и големите планети като Юпитер и Сатурн. Големите планети имат голяма маса и привличат и обират астероидите. Повечето астероиди в нашата орбита пък попадат на Луната и затова тя е надупчена като холандско сирене. Ако нея я нямаше, щяхме да сме подложени на постоянен фойерверк.


- Темата за извънземните е много актуална напоследък, кога можем да очакваме среща с тях?
- На 23 и 24 март заминавам на конференция в Италия, където едната от темите е как ние си представяме контакта с тях. Другата пък ще е за това - ако има контакт, как той ще бъде поднесен на хората. Това всъщност е много важно. При предишното ми посещение във Ватикана преди Нова година френски и американски учени изнесоха теорията, че може съвсем скоро да се инсценира нападение на извънземни, за да се направи истерия за ново въоръжаване. Ще се направи инсценировка, че пристигат кораби, нападат ни и това ще е предпоставка да се искат пари за ново въоръжение срещу извънземни. 75% от тези, които ни командват, печелят от войни. Затова трябва да се обясни на хората, че извънземните не са агресивни. Ако бяха такива, можели са да ни ликвидират досега много пъти. Има исторически факти, които показват, че те са идвали на Земята преди 4000-5000 г. Така както ние гледаме мравуняците, така и те ни гледат отгоре. Под лупа сме и ни наблюдават. Няма от какво да се боим. Ние имаме лоша логика, че всички по-силни от нас искат да ни сторят зло. Това обаче е грешно, по-умният е винаги по-благороден.


- След като ни наблюдават, защо досега не са се появявали и не са се намесвали?
- Ние, като наблюдаваме пчелите, какво им правим? Или като намерихме индианските племена около Амазония, нали не решихме да ги заведем в колежи и да ги правим от диваци на интелигенти. Те трябва да израснат умствено и психически сами. Преди години извънземни са идвали и са правели неща, които тогава са ги смятали за чудеса. Те са били смятани за богове. Нали знаете как всички богове са идвали от небето с гръм и трясък и огньове. Това са били ракетите.


- Какви ракети?
- По това време хората друго не са си представяли, като са слизали извънземни отгоре с ракети. Те са решили, че това е бог с гръм и трясък. Сега знаем какво е ракета и самолет. Преди 5000 г. обаче хората не са знаели това нещо. Тяхната култура и мироглед не са допускали нещо повече от това да ги оприличат на божества. Затова боговете винаги са били свързвани с небето.
Те сега ни наблюдават, дават ни някакви нишани, които мислим за чудеса, и в същото време трябва сами да се докараме до това ниво, че да се възползваме от тези знания.


- Какво бихте дали за пример като знак от тях?
- Това са например житните кръгове. Те се наблюдават от 30-40 г. непрекъснато. Имало ги е и преди 150 г. Има записи на така наречените дяволски кръгове. Хората започват да ги виждат чак след като се създава самолетът и започват да се издигат в небето.

Реклама


- В България къде има забелязвани НЛО?
- На много места. Последно при мен дойде жена, която е изследвала структури в Родопите. Казваше се Яна Манова. Тя е правила снимки на мегалитните скални образувания там. Като разглеждала по-късно фотосите, забелязала, че на десетина кадъра има и НЛО. Наскоро пък идваха при мен хора, които ми разказаха за летящи чинии над Сливен и Царево.


Кой е той

Проф. Лъчезар Филипов е физик от Института за космически изследвания към Българската академия на науките. Той е прочут с твърденията си, че извънземен разум съществува. Професорът е един от синовете на премиера на България (1981-1986) Гриша Филипов.

 

Реклама
Реклама
Реклама