Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18374574 www.bgdnes.bg

КОШМАР в община Омуртаг: От години не сме пили вода от чешмата!

140 хиляди души са на сухо в най-големите жеги, обяви природозащитникът Тома Белев 

"От години не сме пили вода от чешмата! Идва един път в месеца или през месец. Нечовешко е!"

Реклама

Това заяви пред "България Днес" Нузджан Чамилова, жителка на махала Малко Църквище, намираща се в търговищката община Омуртаг. Години наред в общината са принудени да търпят постоянен воден режим, който всячески затруднява битовите им нужди, а в големите горещини положението направо ескалира.

"Доста ни е трудно. От 3-4 години е така - първо водата идваше веднъж в седмицата, после през 10-15 дни, сега е най-зле. Освен за нас ни трябва вода и за животните, които отглеждаме. Ходим до близкото село да си наливаме в бидони. За пиене не става и се налага да си купуваме от магазина", разказа изстрадалата Нузджан.

В Малко Църквище живеят 6 семейства, които няколко пъти се оплакали в институциите, но никой не им обърнал внимание.

"Ходихме и при кметицата на село Церовище, което е до нас, също така в Омуртаг и Търговище. Не взимат никакви мерки. Търпим, друг избор нямаме. Дано се оправят нещата", каза с надежда Чамилова.

Проблеми имат и в село Камбурово, което се намира в същата община. При тях в момента има вода, но през август отново се очаква да се въведе режим.

"Така е, откакто бях на 7 години, сега съм на 53! Въпреки че в момента има вода, не пием от чешмата, защото мирише на нафта и не е хубава. Преди години ми се случи да вляза в болница и бяхме забравили кранчето отворено, защото пак беше суша - изведнъж водата е дошла и се наводнихме", разказа Нуртен Ахмедова от Камбурово.

В пост в социалните мрежи известният природозащитник Тома Белев сподели данни за селищата с обявен и необявен режим на водата. По негови думи в момента 232 населени места с над 140 000 души страдат от безводие, а списъкът постоянно расте. Белев изтъкна, че ВиК и общините масово не осведомяват жителите за спирането на водата, и посъветва хората да я пестят в сухия летен сезон.

Реклама
Реклама
Реклама