Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18375173 www.bgdnes.bg

Легендарна фабрика на Евлоги Георгиев тъне в разруха

  • Параграф 22 с прочутия имот 
  • 14 години частник и община не намират общо решение на казуса 

Борислав РАДОСЛАВОВ

Кристиан ИВАНОВ

Наши пратеници в Карлово

Легендарната текстилна фабрика на Евлоги Георгиев в Карлово тъне в разруха. Едно време тя дава прехрана на 120 карловски семейства, а сега се превръща в ябълка на раздора между бизнеса и държавата, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Фабриката е дарена от Евлоги Георгиев на града през далечната 1892 година, а при своето дарение той вписва в завещанието си, че дарява на Карловското градско общинско управление фабриката, която е построил, заедно с всичката земя, здания и машини. По този начин фабриката за текстилни изделия в Карлово е най-голямата дарителска проява на големия благодетел спрямо неговите съграждани.

"Много важен момент в неговото завещание е, че с приходите от тази фабрика трябва да бъдат издържани карловските училища и да се учреди фонд, от който да се построи болница пак за нуждите на карловските граждани", споделя Мария Деянова, директор на Историческия музей в града.

В средата на миналия век фабриката е национализирана, а след демокрацията - приватизирана. Сега вилата е общинска, а фабриката - частна. Хиляди карловци и гости на града всеки ден минават покрай нея на път за красивия водопад Сучурум, който е наблизо, и се питат ще има ли най-сетне втори живот за легендарната фабрика.

През януари 2019 г. кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяснява, че ако частният собственик продължава да се бави с ремонта, "ние готвим наш проект, ще го входираме лятото и ще направим ремонта с наши пари, които ще си потърсим чрез съда". Пет години и половина по-късно такъв ремонт има за изненада на мнозина.

"Съгласно подписаните документи и одобрение на Националния институт за паметниците на културата направихме ремонт, подобрихме външния и вътрешния вид. Преговаряме с инвеститори, които още не са казали "да", за да обявим след това и цената", каза пред "България Днес" бизнесменът Димитър Тадаръков, който стои зад управлението на имота в последните години.

Реклама

"14 години водя разговори с Община Карлово - те искат цялата сграда да се дари, но не става така. Предложих 50 на 50, няма решение и на това. А иначе си плащам 20 години данъците, които не са малки. За това време 4 кметове се смениха", каза още бившият директор на държавен фонд "Земеделие" и отказа да посочи цената на легендарната фабрика с мотива "кои сте вие, че да ви казвам на журналистите".

Свързахме се и с кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

"Водим официална кореспонденция, поисках от собственика да укрепи сградата и такива дейности бяха направени. Тя е частна собственост, а това, което ние като община правим в момента, е да изберем изпълнител за ремонт на вилата на Евлоги Георгиев", каза Кабаиванов.

Вилата е общинска и е отделен проект. От община Карлово обявяват обществена поръчка кой да я ремонтира.

Идеята е срещу 2 млн. лв. тя да се превърне в обществен център с конферентна зала, зали за експозиции, магазин за сувенири, кафетерия и чайна. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана, за да бъде използвана за публични събития.

"Преди 15 дни получихме одобрение за аварийно укрепване по предложение на проектантите, след което ще се премине към цялостно укрепване", каза още Кабаиванов.

Активен в казуса е и потомственият карловец Христо Мутафчиев.

"Готов съм на всякакви действия, за да опазим и съхраним това културно наследство. Адмирирам създаването на инициативен комитет и влизам веднага в него. Подозирам, че умишлено тази знаменита фабрика се държи в лошо състояние, за да рухне. Да се налага всяка година по 50 000 лв. глоба на собственика и няма да му хареса. Доколкото знам, голяма част от машините са дадени за скрап", сподели пред вестника председателят на Съюза на артистите в България.

Така съдбата на легендарната фабрика и останалите здания продължава да виси във въздуха. А в решението на казуса до голяма степен са вплетени пари, юридически процеси, его, интереси и... още повече пари. Но и будна гражданска съвест.

Реклама
Реклама
Реклама