Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18383638 www.bgdnes.bg

Частници спъват разкопките на Хераклея Синтика

  • Общината купила три парцела, остават още два 
  • Заради 7-годишния проблем туристите не могат да разглеждат мястото, където бе открита статуята на Хермес 

"Има вълна от недоволство от страна на собствениците на частни имоти в Хераклея Синтика. Това пречи на екипа ми и се отразява зле на откритите градежи, които са хубави и пищни сгради. Грехота е."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" проф. д-р Людмил Вагалински, който преди броени дни с помощта на своя екип откри статуя на бог Хермес със световно значение. На скулптурата се натъкват случайно при разкопки в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите. Каналът, в който е открита находката, се намира в частен парцел, а археолози се оплакват, че собствениците затормозяват работата им.

"Този канал не е предназначен да бъде на открито и трябва да се консервира трайно! Това е проблем, който важи за градежите по цялото селище. Те трябва да се стопанисват и да бъдат добре консервирани, за да може хората да им се радват. За да се направи такъв проект, трябва или общината да е собственик, или да има съгласие от страна на частните собственици. Те не позволяват. Това се случва с обектите от 2017 година насам", коментира Вагалински.

Заради неразрешения проблем античният град не е в добро състояние и представлява опасност за туристите.

"Теренът не е подготвен. Реализирана е само част от него, а останалата остава необгрижена, защото се намира на частни парцели. Посетителите искат да влязат и се ядосват, защото сме оградили с временни палети, понеже е опасно за тях, все пак с деца идват. Сърдят ни се, а ситуацията не е в нашите ръце", каза още пред вестника професорът.

Вагалински смята, че това е проблем, който касае собствениците, държавата и общината, и е крайно време да се дискутира и да бъде разрешен.

"Направили сме, каквото можем. Закупихме три от парцелите, но за другите два още има недоволство. Надяваме се ситуацията да се подобри", разказа пред "България Днес" Катя Стоянова, ръководител по проекта за реставрация към община Петрич.

Четете още

НАХОДКАТА НА ГОДИНАТА! Изровиха статуя на бог Хермес край Рупите

НАХОДКАТА НА ГОДИНАТА! Изровиха статуя на бог Хермес край Рупите

Проф. Николай Овчаров тръгва към Сахара да търси следи от изчезнала цивилизация

Проф. Николай Овчаров тръгва към Сахара да търси следи от изчезнала цивилизация

Реклама
Реклама
Реклама