Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1845028 www.bgdnes.bg

Баретата извън "Пирогов"?

Златомир Иванов-Баретата продължава да се възстановява в "Пирогов", лекарите обаче упорито отказват да кажат в коя клиника е преместен. След като бе прострелян на 29 януари пред Съдебната палата, Баретата бе настанен в централната реанимация на болницата.
Според регистъра на лечебното заведение на 5 март Иванов е бил преместен в Първа хирургия на 4-ия етаж, научи "България Днес". "Златомир не е тук", заяви пред екипа ни санитарка от отделението. Лекуващият лекар на простреляния д-р Стоян Сопотенски потвърди единствено, че той е преместен от реанимацията в друго отделение, но отказа да сподели в кое точно.
Преди дни се появи информация, че Баретата е бил настанен в травматологията на 9-ия етаж. "Кой го интересува в кое отделение е Златомир Иванов", отговори пресаташето на болницата Мария Пойразова. Тя отказа да каже поради какви съображения не се дават данни за местоположението му.
"Вече няма опасност за живота му, възстановява се постепенно", бе лаконичното сведение от Пойразова за състоянието на простреляния.
В началото на седмицата се разбра, че Баретата вече е по-добре и е проходил. Медиците му помагат да се раздвижва, за да възстанови мускулатурата си. Заради нараняванията бившият командос е отслабнал драстично и е станал неузнаваем.
Лекарите все още не смеят да кажат колко трайни ще са пораженията му от огнестрелните рани, като уточняват, че вероятно ще му бъдат извършени още операции. Предполага се, че той няма скоро да бъде изписан.
Иванов все пак продължава да е под денонощна охрана, тъй като заплахата за живота му е реална. На етажа дежурят и няколко от най-верните му гардове. За да се грижи за него, всеки ден го посещава съпругата му Калина. На свиждане ходят и роднините му.
Баретата бе прострелян с 4 куршума на влизане в Съдебната палата. Те попаднаха в корема и краката му, като засегнаха и вътрешни органи. Канонадата от изстрели започна към 9,30 от таван на отсрещния Търговски дом. Впоследствие помещението бе подпалено, за да се заличат следите. При огледа на следващия ден там бе открит обгорял автомат "Калашников".
След стрелбата Иванов е бил разпитван два пъти. Той твърдял, че няма представа кой би могъл да е организирал покушението. Близките му също не могли да насочат разследващите в някаква посока.
Във фаталния ден Баретата отиваше на заседание по делото срещу него, където той и още 20 души са подсъдими като група за наркоразпространение. Процесът бе отложен за май месец, след като съдебният медик на "Пирогов" заяви пред магистратите, че Иванов няма да може да присъства на заседанията в следващите три месеца.
Докато Баретата лежи в "Пирогов", срещу него беше повдигнато ново обвинение - за ръководене на група за разпространение на дрога в Слънчев бряг, София, Казанлък и Стара Загора. Според спецпрокуратурата Баретата сформирал групата през миналата година, докато е бил под домашен арест по делото срещу първата му организация, наречена Фирмата. Прокурорите съобщиха, че му е повдигнато обвинение, но материалите ще му бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява.



Местят го като
Дон Корлеоне

Драмата около тайнственото преместване на Златомир Иванов-Баретата силно наподобява това на Дон Корлеоне от филмовия шедьовър "Кръстникът".
След като направиха неуспешен опит за покушение на героя на Марлон Брандо, го хоспитализираха. Пред стаята му обаче нямаше охрана, която да пази мафиотския бос - така бяха наредили наемните убийци с връзки в болницата.
От сигурна смърт го спаси синът му Майкъл, бъдещият Дон на фамилията. Той премести баща си в друга стая в болницата и асасините не успяха да го намерят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама