Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1845033 www.bgdnes.bg

Карбовски в съда: Убедих Чеци да се върне!

 

Журналистът Мартин Карбовски се яви като свидетел по делото за убийството на 28-годишната Яна Кръстева. Той е призован редовно, за да даде обяснения пред магистратите за комуникацията си с подсъдимия за жестокото престъпление - Николай Русинов-Чеци. Карбовски не се яви на първите две заседания и се очакваше да бъде доведен принудително в Съдебната палата.  Оказа се, че журналистът не знаел, че е призован по делото. "Някой друг е разписал призовките ми, а сега мен ме глобяват два пъти", ядоса се в петък Карбовски пред съдията.


Скандалният водещ бе призован по делото "Яна", тъй като бе установил връзка с подсъдимия Чеци, докато полицията го издирваше във връзка с убийството.   Журналистът направи ексклузивно интервю с Русинов, докато той се укриваше в чужбина, и разказа в залата подробностите около разговорите им. Чеци напуснал страната веднага след инцидента с Яна Кръстева. Пред ченгетата обяснил, че заминал в чужбина в командировка и не знаел, че го издирват.
"Проведохме няколко разговора по телефона и един разговор по скайп. Той ми каза, че е притеснен, тъй като не помни нищо и се опасява, че ще му лепнат нещо. Не съм се опитвал да разбера нищо повече от него. Каза ми, че е бил надрусан и пиян, взимал е субстанции, които наричаше "хапове". Пушил е нещо... Връщането му се дължи на моите убеждения", разказа пред съдията Карбовски.
Той подчерта, че не е знаел от коя държава се обажда Чеци. Не е знаел и кога Русинов възнамерява да се върне в България и да се предаде на властите. Чеци е поискал от журналиста да го свърже с адвокат Ина Лулчева. Карбовски обаче му предложил адвокат Марин Марковски за защитник.

Реклама

 


Пред Карбовски Чеци твърдял, че не помни нищо от вечерта. Знаел само, че е правил секс с Яна Кръстева, и то с презерватив. Пред ченгетата обаче Чеци заявил, че си спомня, че оставил Яна жива да спи в храстите на парка. Това провокира почернения баща на момичето - Явор, който е частен обвинител по делото, да реагира. Той се зачуди на глас как така Русинов нищо не помни, но знае, че Яна е била жива, след като си е тръгнал от Борисовата градина.
Съдията по делото поиска от Карбовски да предостави с протокол записите от разговорите си с Чеци. Журналистът обаче заяви, че те вече са били предадени на следователката Таня Алакушева от продуцентите на предаването. Освен това ги имало и в интернет и разследващите можело и сами да си ги намерят.
Карбовски трябваше да поясни и комуникацията си с ексклузивния свидетел по делото - таксиджията Георги Рогачев. Последният се появи изненадващо в предаването на журналиста и разказа как в нощта, в която е убита Яна, е видял първоначално задържания за убийството - безработния Пламен Трифонов, близо до местопрестъплението. Впоследствие обаче се оказа, че Трифонов не е бил в района на Борисовата градина, когато момичето е било удушено. От думите на Карбовски стана ясно, че за контактите със скандалния свидетел Рогачев е отговаряла друга журналистка, която е работела в предаването му.
28-годишната Яна Кръстева отива на концерт в Борисовата градина в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година. Открита е на 10 юли сутринта удушена и полугола. Патолозите обобщават, че момичето е удушено, но преди това е зверски пребито. Яна е имала сексуален контакт с Николай Русинов във въпросната нощ. Върху нея са открити 5 косъма, които са на Чеци. Веднага след инцидента бе задържан безработният историк Пламен Трифонов, който прекара 4 месеца в ареста. Той бе освободен, а обвиненията срещу него бяха свалени, след като излязоха резултатите от експертизи, направени в чужбина. Веднага след това бе арестуван Чеци, който първоначално бе разпитван само като свидетел в рамките на полицейското разследване. Процесът срещу подсъдимия стартира в началото на тази година.

 

 

Майката на Чеци
вече не се крие

Майката на подсъдимия Николай Русинов се появи с нов имидж в съдебната залата. На първите заседания тя бе с дълга права черна коса с бретон. Вчера обаче се появи с къса, светла, чуплива коса. Журналистите, които я разпознаха, усилено коментираха, че на предишните заседания жената се е дегизирала с черна перука, за да не я разпознават.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама