Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1846708 www.bgdnes.bg

Еврошок! 10% данък върху депозитите наложи Кипър

 

Огромни опашки от хора окупираха банкоматите в Кипър. Народа се втурна да тегли депозитите си, защото разбра за страховития десятък. Безпрецедентен и нечуван досега в Европа данък от 10% процента върху спестяванията на гражданите наложи правителството на Кипър. Това е една от ужасяващите фискални мерки за спасяван на пробитата икономиката на страната.

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Реклама

Парламентът се очаква да гласува утре прицпино за този безпрецедентен данък преди банките да отворят отново врати във вторник, тъй като понеделник е почивен ден. Кипърският президент Никос Анастасиадис се очакваше да се завърне от Брюксел и да участва в извънредно заседание на правителството.

Този данък, който би трябвало да донесе приходи от 5,8 милиарда евро, ще се прилага за всички лица, живеещи на острова - от кипърските служители до руски олигарси.

След оповестяването на новината за споразумението, постигнато късно снощи в Брюксел, десетки кипърци и чужденци, живеещи на острова, можеха да се видят пред банките, за да теглят пари от банкомати. Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис обяснява обаче, че сумите, равняващи се на данъка, са вече блокирани.

Международните кретидори поискаха от Никозия да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, както и данък върху лихвите по депозитите.

 

След около десет часа преговори с ЕС, кипърското правителство, накрая отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия", отбелязва АФП.

 

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър.

Споразумението включва също увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента - още една "червена линия", която кипърското правителство премина, посочва АФП.

Реклама
Реклама
Реклама