Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869309 www.bgdnes.bg

Цената на газа до края на годината без големи промени

До края на годината не се очакват големи промени в цената на природния газ за крайните потребители. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. От 1 април цената на газа ще падне с малко под 4 на сто, според прогнозите на ДКЕВР, а поисканото намаление от "Булгаргаз" е 3,22 на сто.


Димитър Гогов съобщи още, че дружеството ще потърси заем за финансиране на нагнетяването на природен газ в Чирен. "Булгаргаз" сигнализира и че енергийният регулатор не признава невзетия му приход през 2010 и 2011 г., а само през 2012 г.

Реклама

"В момента работим с цена около 110 долара за един барел петрол. Днес курсът на долара е 1.5120, върви нагоре. Тоест ако отчетем, че доларът ще струва около 1.50-1.52, в четвъртото тримесечие с по-малко от една стотна ще се увеличи цената на природния газ, а около 1 октомври би следващо да падне с около пет десети. В рамките на прогнозата не би следвало да има изменения в следващите две тримесечия, защото винаги има ресурс това просто да не се случи за такива малки стойности", обясни Гогов.

"Цените и на тока, и на парното и топлата вода трябва да бъдат "платими"", заяви от своя страна председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя не се нае да прогнозира как ще се променят цените на парното и топлата вода на базата на прогнозите на "Булгаргаз" до края на годината, нито пък на електроенергията заради мерките, представени от служебния министър Асен Василев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама