Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869459 www.bgdnes.bg

Ученик взе 30 млн.долара от сделка с Yahoo!

Ник ди Алойсио е име, което най-вероятно не сте чували. Днес обаче това се промени. 17-годишният британски ученик придоби известност, след като продаде своята компания Summly на интернет гиганта Yahoo!.

Онлайн изданието AllThings D съобщи, че стойността на сделката е около $30 млн. Неговото приложение Summly събира новини от интернет страниците и ги предоставя в удобен за четене вид директно на смартфона на потребителя.

"Ако имате добра идея или смятате, че има дупка в пазара, просто действайте и я осъществете, защото в момента из целия свят има инвеститори, които търсят компании, в които да влагат пари", коментира Ди Алойсио в интервю за Ройтерс.

Реклама

Ученикът споделя, че се готви за изпити, но в същото време ще продължи работата си като най-младия служител на Yahoo!. Освен това той смята да инвестира парите от продажбата на Summly в други свои проекти.

Ди Алойсио споделя, че идеята за приложението се е родила, докато се е подготвял за изпит по история. Стимул за идеята било трудното откриване на информацията в Google, тъй като търсачката го заливала с огромни количества информация.

Първият му инвеститор бил хонконгският милиардер Ли Ка-Шинг, който вложил $250 хил. в първата версия на приложението, която се казвала Trimit. Това привлякло вниманието и на други известни личности, сред които са комикът Стивън Фрай, вдовицата на Джон Ленън, актьорът Аштън Къчър и дори медийният магнат Рупърт Мърдок.

"Беше много вълнуващо, когато другите разбраха за приложението след като инвестицията на Ли Ка-Шинг бе обявена публично. Всички повярваха на идеята, но освен с пари помогнаха и със съвети", коментира Ди Алойсио.

Той е започнал да програмира на 12-годишна възраст след старта на Apple App Store. Създал е няколко други приложения през това време, но планира да се съсредоточи върху усъвършенстването на технологията на Summly, която ще се използва от услугите и сайтовете на Yahoo!.

Младежът споделя, че освен работата си в компанията планира да учи и хуманитарни науки в университет. Той бърза да уточни, че не е типичен програмист: "Харесвам да спортувам. Аз съм по-скоро дизайнер ентусиаст и харесвам да прекарвам време с приятелката ми и с приятелите ми."

Реклама
Реклама
Реклама