Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1872288 www.bgdnes.bg

5000 лева гаранция за полицая, убил при самозащита ром в село Баня

Окръжният съд в Благоевград наложи парична гаранция от 5000 лева на полицая Иван Лулеов, който застреля рома Никола Иванов, съобщи сайтът Е-79.

Сумата трябва да бъде внесена в 10-дневен срок. Мярката може да бъде обжалвана пред апелативния съд.

Реклама

По-рано прокуратурата поиска домашен арест за полицая. Адвокатът му Петър Сланчев настояваше да бъде освободен с подписка.

Кървавият инцидент се разигра в събота вечерта в разложкото село Баня. 43-годишният полицай Лулеов застреля 36-годишния ром Никола Иванов. Служителят на транспортна полиция от селото засякъл група роми, докато изравят кабел. Предупредил ги първо с викове, после и с изстрел във въздуха. Крадците обаче го нападнали с брадва.

Полицаят, който е с 20-годишен стаж, стрелял по нападателите. Изстрелът рани тежко един от тях, който в последствие почина.

Като свидетел засега е разпитан единствено приятел на убития Никола Иванов. Разпитан е 3 пъти, но той не е бил очевидец на самия акт.

Иван Лулеов вчера е дал показания, в които твърди: "Съжалявам за случилото се и се чувствам много унизен, защото бях на работа и изпълнявах служебния си дълг. Аз бях нападнат."

От думите на съдия Сланчев стана ясно, че убитият Никола е бил пиян. В урината му са намерени следи хапчета диазепам, което говори за неадекватно поведение на убития. Същият имал 23 присъди и неотдавна е излязъл от затвора в Бобов дол. Бил е съден за множество кражби.

Според защитата смъртоносният изстрел е произведен в момент на борба между полицая и убития Никола.

 

Реклама
Реклама
Реклама