Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1872527 www.bgdnes.bg

Марин Райков поиска европомощ за проверката в енергетиката

"Имам уверението на председателя Ван Ромпой, че той ще подкрепи нашето искане за международен анализ на цялата верига на ценообразуване, на целия енергиен сектор, за да можем да определим проблемите, довели до този недопустим срив, на който станаха жертва българските граждани".

Това заяви пред журналисти в Брюксел служебният премиер Марин Райков след днешната си среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Двамата са разговаряли за конкретни стъпки, които трябва да бъдат предприети у нас за оздравяването на енергийния сектор.

Реклама


Именно от този сектор се породиха проблемите, които доведоха до основателното недоволство на българските граждани, отбеляза Райков. В отговор на въпрос той уточни, че независимият международен преглед на българската енергетика се очаква да бъде подпомогнат от генералната енергийна дирекция на Европейската комисия.

Служебният премиер определи разговора си с Ван Ромпой като много конкретен, с теми, свързани със ситуацията в България. "Никой не би желал социалната криза у нас да се превърне в икономическа или да доведе до дестабилизация на финансовата ситуация", посочи премиерът. "Уверих, че България и настоящото правителство няма да поставят под въпрос финансовата стабилност, няма да предприемаме авантюристични действия, които могат да отчуждят чуждите инвеститори у нас", добави той.

Райков е засегнал темата за средствата от ЕС, чрез които може да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се хора и безработните в нашата страна, особено младежите.

"Засегнахме въпроса за организирането на изборите в България. Никой няма съмнение, че те ще бъдат демократични, прозрачни и свободни", допълни служебният премиер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама