Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1872566 www.bgdnes.bg

БСП извадиха кирливи ризи на Мирослав Найденов

БСП изнесоха данни около сделки на Министерството на земеделието и храните, когато негов ръководител беше Мирослав Найденов. Според Явор Гечев и Жельо Бойчев, които дадоха пресконференция на "Позитано 20", поръчките са били направени на завишени цени, като за някои от тях е имало само по един кандидат.


Разкритията около Мирослав Найденов в качеството му на министър направи лидерът на младежкото БСП и водач на листата в Добрич Явор Гечев. Той извади папка, която съдържа обществените поръчки, направени от министерството от 1 януари насам. Една от скандалните, според него, сделки е за анализ на хидромелиоративните съоръжения, който струва 4 млн. лв.

Реклама

"Кой ще ги спечели и за какво отиват тези пари?", попита Гечев.

За оценка на икономическото въздействие на подхода ЛИДЕР са предвидени 400 хил. лв. Това се прави преди началото на програмата, а тя сега свършва, посочи Гечев. Изработване на географска информационна система за данни - нещо като земеделски Фейсбук - 3 млн. лв.

"Поредната информационна система", подчерта Гечев, която струва в пъти повече от нормалната пазарна цена. Той изброи редица проекти и поръчки, за които са платени или е предвидено да се платят суми, които не отговарят на реалните.

"Мирослав Найденов няма право да заема места в листите като човек, подведен под съдебна отговорност", посочи Гечев и добави, че той не е единственият, който е въртял далавери. На няколко пъти той попита "Къде се скри Бойко Борисов - този поемащ лична отговорност мъжага?", който, според БСП, мистериозно се крие в последните дестина дни. От партията призовават сегашния министър на земеделието да спре всички обществени поръчки.

На въпрос относно участието му листите на партията, Гечев отговори: "Не се притеснявам дали ще бъда употребен. Нашата игра е отборна".

"Ще има още доста млади хора в листите. Убеждавам ви в това. Спокойно можем да изкараме от младежкото обединение хора, на които сегашните министри не могат да им стъпят по знание", заяви лидерът на младежката организация.

Реклама

Той обяви още, че следващия вторник ще има "пълни, читави" листи.

Общинският съветник в Столичния общински съвет Жельо Бойчев върна лентата още по-назад - в периода, когато Мирослав Найденов оглавяваше общинското предприятие "Екоравновесие".

Той извади доклад на кмета Йорданка Фандъкова за проверката в "Екоравновесие" по времето на Найденов. По думите му, докладът е ужасяващ. Той е потвърден и от доклад на Агенцията по държавна финансова инспекция.

Отново става въпрос за обществени поръчки, при които парите са изразходвани нецелесъобразно и за които е имало само по един кандидат. От БСП са пуснали свой сигнал до прокуратурата. Оказало се, че има образувано досъдебно производство само срещу Петър Петров - изпълняващият функциите на Мирослав Найденов в "Екоравновесие" след неговото напускане.

Поради това от БСП ще посетят главния прокурор Сотир Цацаров, за да го осведомят за нередностите.

На въпрос как ще коментира изказването на Румен Овчаров, че лично той го е номинирал за водач на листата в 23 МИР-София, Жельо Бойчев отговори, че ще ползва опита на Овчаров, както и на всички, които са натрупали такъв. "Съвсем естествено, нашата партия може да си постави само една цел и това е победата", заяви Бойчев. Естествено, победата минава през спечелване на вота и в София.

Реклама
Реклама
Реклама