Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1878937 www.bgdnes.bg

Монахиня прокле енергото

"Нямат страх от Бога! Посегнаха на тока на църквата, пък какво остава на обикновените хора. Това е манастир на 800 г. и да му спрат електричеството е престъпление, дори и по турско не е имало такива проблеми", проплака пред вестника сестра Елена, монахиня в Къпиновския манастир "Свети Николай Чудотворец" край Велико Търново. Светата обител получи сметка от 3085 лв. за ток за декември от "Енерго-Про". Тя е заплашена от спиране на тока.

Няма обяснение за огромната сметка, категорична е монахинята. В манастира се греят на дърва, имат само два хладилника и един бойлер, както и няколко крушки. В светата обител постоянно живеят само двама - сестра Елена и още един работник. Няма начин, по който да са натрупали такива задължения, категорични са те.

Реклама

"Сметката за цялата 2012 година без последния месец ни е 1800 лв. През октомври имахме 60 лв., за ноември - 340 лв., и през декември изведнъж задълженията ни станаха 3085 лв.", каза монахинята. Тя веднага се опитала да оспори задължението. От енергото обаче я посрещнали с лошо отношение и й казали, че няма как да не са изхарчили този ток. На 18 март дори дошли да им ударят шалтера.

"Не си я обясняваме тази сметка. По професия съм икономист. Всеки месец си правя баланс, за да издържим, да не ни изключат ток, вода. Правим икономии и изведнъж това ни отряза главата", развълнувана е сестра Елена.

Последно от дружеството са им позволили разсрочено плащане по 400 лв. на месец за пет месеца. Тази сума обаче също е непосилна за манастира, тъй като той е на самоиздръжка. Те изработват сами храната си и от отчисления от свещите и дарения си плащат сметките. Първата вноска от 400 лв. е платена с помощта на общината в Търново и на бизнесмен. Втората трябва да се внесе до 20 април, което притеснява Елена.
"Сега разчитам на добри хора да ми помогнат, за да събера и втората сметка. Само си представете, че сме изхарчили 14 хил. киловата според сметката от 3000 лв. Трябваше да сме завод, за да ги изхарчим. Имаме 3000 киловата нощем, а в същото време са запалени пет крушки вечер, които са и икономични", оплака се още Елена.

 

Семейна драма я праща в манастир

Сестра Елена по професия е икономист, но към църквата се обръща преди години, когато я сполетява семейна драма.
"Съпругът ми почина внезапно и това ме съкруши. Реших да стана монахиня, по този начин намерих успокоение и сила да продължа напред с божията помощ", казва тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама