Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1914413 www.bgdnes.bg

Дарихме лъв и лъвица на Сараево, тя издъхна мистериозно

Седемгодишната лъвица, подарена наскоро от Софийския зоопарк на зоологическата градина в Сараево, почина, съобщи "Вечерне новости".

Животното издъхнало, докато е под карантина. Причините за смъртта не са ясни. Специалисти от фетеринарния факултет към университета в босненската столица ще аутопсират лъвицата, съобщи агенция Фена, позовавайки се Жасмин Казазович,у директор на ветеринарната станция в Сараево.

Реклама

Лъвицата и тригодишен лъв пристигнали в края на март. Двата хищника били докарани в специален транспорт. Настатени са в карантите център при специални условия, където трябвало да прекарат един месец.

Лъвовете, дарени на зоопарка в Сараево, са били изпратени в добро клинично състояние, заяви директорът на Столичния зоопарк д-р Иван Иванов пред Фокус.

"Лъвицата е умряла внезапно. Докато не излязат резултатите от аутопсията, се въздържам от коментар. Не съм присъствал там. Много неща могат да са предпоставка", заяви д-р Иванов. Той е бил информиран за смъртта на животното от зоопарка в Сараево чрез имейл. Свързал се по телефона с колегите си в Сараево, от където са му обяснили, че лъвицата не е боледувала.

Животните са изпратени преди повече от две седмици в зоопарка в Сараево по силата на споразумение за размяната на животни. Лъвицата е била взета от Варненския зоопарк, а тригодишният мъжки екземпляр е бил от Софийския зоопарк.

Ръководството на Зоопарка в Сараево е искало там да се раждат лъвчета. Не е изпратена лъвица от Софийския зоопарк, за да няма близко родство между животните, обясни д-р Иванов. Преди отпътуването за Сараево лъвицата е престояла три дни в Софийския зоопарк

"В Цяла България транспортираме животни. Не сме имали инциденти относно транспортацията", каза д-р Иванов. По думите му при пристигането в Сараево видимо клинически лъвицата е била здрава. "Беше уплашена, но това е нормално заради новата обстановка. Аз не виждам да е направена някаква грешка при нас. Спазени са ветеринарните норми, животните са ваксинирани и обезпаразитени", каза още директорът на Софийския зоопарк.

Реклама
Реклама
Реклама