Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1939673 www.bgdnes.bg

Горят милиони пилета

В Китай масово изгарят пилета заради страха от набиращата сила зараза с птичи грип.

На много места в най-многолюдната страна малките пернати се убиват в допотопни пещи. Снимки на чуждестранни кореспонденти показват, че санитарните власти унищожават милиони току-що излюпили се птичета. В повечето случаи в огнищата се хвърлят и яйца, за които има подозрения, че са заразени.

Колкото и нехуманна да изглежда, мярката е наложителна на фона на засилващата се истерия около птичия грип. През уикенда още 2-ма китайци починаха от новия вирус H7N9, с което общият брой на жертвите достигна 20 души.

Реклама

Според агенция "Синхуа" заразените са вече над 100, а над 70 от тях са постъпили за лечение в болницата. Някои от тях са в критично състояние. Най-засегната от епидемията е източната провинция Чжецзян, но властите предполагат, че вирусът вече пълзи и в другите области.

Новата вълна на птичи грип бе регистрирана в Китай в края на март. За разлика от познания щам H5N1 сега вирусът е H7N9 и според медици той е много по-устойчив от предишния подвид. Експертите успокоително признават, че все още не е регистриран случай на предаване на бацила от човек на човек, а заболелите са го прихванали от контакта си с домашни птици.

Русия въведе строг контрол по границите си с Китай и временно спря вноса на птиче месо. Руските граничари и митничари щателно проверяват всеки пътник, пристигащ от страната.

Птичи грип е открит и в две ферми в Северозападна Германия, съобщи Световната здравна организация. Той е от стария щам H5N1, определян като ниско патогенен. Заради заболяването германските власти са унищожили близо 8000 пернати в Долна Саксония.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама