Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1963611 www.bgdnes.bg

Докторка, която не става майка заради болест, е щастлива с четирите си осиновени деца

Илияна Кълева е педиатър от "Бърза помощ" и единствената българка, осиновила 4 деца. Като момиче разбира, че заради заболяване на костите не може да стане майка и решава, че един ден ще даде цялата си майчинска любов на изоставено дете, за да има то шанс за нормален живот. Някоия помислили за луда, други се чудели на смелостта й, но сега тя е щастлива с Иво, Божидар, Диана и Емил. Това разказа тя в предаването "Нека говорят ... с Росен Петров " пред bTV.

След като завършва образованието си и куп специализации, тръгва по тежкия път на осиновяването. Няма претенции за възраст, здравословно състояние и етнически произход на детето. Новината, че е избрана за майка на 5-месечния Иван идва във вихъра на здравната реформа през 2000 г.

Илияна трябва да започне частна практика като общопрактикуващ лекар. Няма сигурни доходи, разходите са повече от приходите. "Ако много искаш да имаш дете, но има проблем и то се появи в такава криза, ще се откажеш ли от него", е отговорът на Илияна към всички, които й се чудят как без сигурни доходи в панелка от 60 квадрата ще се грижи за бебето.

След 5 години Иво, който се оказва с тежка астма, се размечтава за братче и другарче в игрите. Пътят на бюрокрацията, свързана с осиновяването, този път извървяват двамата заедно, а съдбата ги среща с Божидар. Двете братчета заедно учат в предучилищна група, после и в училище.

В трети клас вече искат сестричка. Когато тримата отиват да вземат Диана от социалния дом, се разминават с тъжно момченце, оказва се кръвно братче на сестричката им - година по-малко от тях. "Ние като семейство няма ли да направим нещо", питат момчетата майка си. Емил е в процедура по осиновяване, но Илияна предупреждава персонала да й се обадят, ако кандидат осиновителите се откажат от него. Те наистина се отказват. Така от 2010 г. четирите деца заживяват заедно с Илияна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама