Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1963655 www.bgdnes.bg

Бойко Борисов: Очаквам след празниците да ни ударят още по-силно

След празниците – считам, че в следващите три – четири дни ще ни ударят още по-силно, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия.

"Те нямат скрупули. В една демократична държава, трябваше да има рефлекс на политическите партии. Те ни гледат сега сеира, слушат, смеят се, но това ще им се случи рано или късно и на тях. Това е абсолютна заплаха, но не от мен”, каза Борисов.  

Политическите партии може да обявят конкурс: Всеки, който донесе на флашка компромат срещу някой от политическите си опоненти, ще получи еди какви си пари, каза Борисов. Ще има борса за флашки. Борисов каза – как са реагирали от Държавния департамент на САЩ, когато са изтекли документи в уикилийкс. Държавният департамент не коментира материали, за които нерегламентирано е изтекла информация. Всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация, в случая от уикилийкс, има вредни последствия за живота на редица хора. Осъдително е отделен индивид да се опитва да печели популярност за сметка на хора, които са имали основание да разчитат на конфиденциалност при оповестяване на тази информация. Така се реагира, така трябваше да реагират политическите партии. Тук изтече делото „Галерия”, изтече „Лиани”, преди това изтичаха документи, Антон Кутев заплаши Корнелия Нинова, че ще извади СРС и т.н. и т.н., каза Борисов.

Същата е позицията не само на Държавния департамент, а и на Европа, и на Русия – каза Борисов.

Неправителствените организации да се извинят и да кажат: ГЕРБ не е имал никакъв контрол, върху никакви медии, каза още той. Говореше се, че няма свобода на медиите, че има диктатура. Видяхте, че всички медии се обърнаха; тези, които бяха сочени, че едва ли не – са наши медии – бяха най-злостни в атаките си срещу нас. Защо сега не говорят неправителствените организации? Защото и те са били част от този сценарий – каза Бойко Борисов.

Според него собствениците влияят върху медиите; всички собственици имат корпоративни интереси и влизат в схеми с партии. ГЕРБ стана неудобен – заради трафик, контрабанда и нанасяне на удари по какво ли не – затова изведнъж – всички срещу нас. Елементарното достойнство изисква, когато един човек сгреши, да го каже – каза Борисов.

По-голяма демокрация от нашето управление никога не е било. Четири години срещу нас се говорят най-тежките обиди в „Шоуто на Слави Трифонов”, каза Бойко Борисов. Другото предаване „Лице в лице”, което е на г-жа Пръмова. Кои са най-честите гости; а единият от водещите е говорителят на правителството на НДСВ, където беше и г-жа Пръмова, посочи Бойко Борисов. Аз бях главен секретар и експерт; заложих си живота, имах смъртни присъди от организираната престъпност. За първи път, официално, в писмо, от чужда разузнавателна служба, е посочено името и че се готви атентат. Това е факт, каза Борисов.

Никой не ме е питал за подслушванията, защото това никой не го интересува, каза още Борисов. Хората по площадите излязоха не заради подслушванията, а за високи доходи. Цените днес не са се променили, тази тема ще излезе отново след изборите, каза Бойко Борисов.

Всеки ден говоря по площадите на България. Не съм мълчал. В тези два дни всеки ден говоря по площадите. Пълни площади с хора, пред които всичко съм говорил, каза Борисов. Той посочи, че никой не го е питал за подслушванията.

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Цветан Цветанов никога не се е консултирал с него, когато е давал разрешения за подслушване. Борисов каза това в предаването „Всяка неделя" на Нова телевизия . Никога не се е консултирал с мен. Убеден съм, че устни разпореждания той не е давал - каза Борисов. Какво да искам да ми подслушват Станишев; той всеки ден е по медиите. Няма ден без Станишев по медиите, каза Борисов.

Реклама

Борисов коментира, че няма как Цветанов да иска да оглави партията. Три години Цветанов беше председател на ГЕРБ; цялата партия, пари, платежни, всичко. Какво ще прави Цветанов без мен?! Ето, аз напускам днес, идва Цветанов, става шеф на ГЕРБ, какво става - нищо и половина. Той е силен, когато аз съм силен. Винаги ми е бил помощник, и до ден-днешен, моля Господ да изляза прав и никога да не се разочаровам от него, бил е перфектен, каза Борисов.


Вярвам на Калин Георгиев. Говорих с него, вика - шефе, как може..., каза Борисов.

Казал съм му (бел.ред. на Цветан Цветанов) в очите, че ако това е вярно, си заминава. Гледал съм го в очите и съм му го казал. Ако това, което той казва, не е истина, сам ще се разделя с него. Това каза Бойко Борисов за Цветан Цветанов в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия на въпрос за подслушванията. Цветанов е мотор в партията и той си има своето място в партията; партията го обича и го зачита. Ако като вътрешен министър е допуснал грешка, той няма да бъде повече вътрешен министър, ще си понесе наказанието. Точно и ясно. Но той с цялата си душа ми е обяснявал, че това не е вярно, че това не е истина. Цял месец чувам обвинения и все още – търсене на доказателства. Чакам деня, в който ще го обявят, каза Борисов.
На въпрос - потвърждаваш ли пълната си подкрепа за Цветанов Борисов каза: Естествено.
Партия ГЕРБ е партия, която съм създал аз; тя е партия, която създаде своите организационни структури. Ако в момента другите политически партии са зле, а те са зле, нямат организационна работа, нямат структура. Вижте - листите на БСП – във Варна има хора, задържани със стотици хиляди левове различна валута; в Плевен, ако сметнат автопарка на втория в листата на БСП за Плевен, е колкото пенсиите в плевенски окръг, в Ловеч имат човек с катастрофа. Те нямат организационен ръководител, а когато бях в кметството – аз съм строител; аз минах покрай Телевизионната кула, видях естакадата и ми е драго. Видях вашия собственик на телевизията в коридора и ми казва – дано продължите да строите, защото си идва от Бургас и си е дошъл за три часа. Партията трябваше да бъде изграждана, партийната работа е тежка и неблагодарна; всеки иска да стане депутат, кмет, общински съветник. Тези хора се карат, разправят, спорят, правят си интриги и т.н. Цветанов е като кошчето за отпадъци – душевни отпадъци на всеки един от тях. Аз съм му дал да се занимава с тази работа, каза Бойко Борисов.
В днешното интервю най-много се чака какво ще кажа за Цветанов, затова го казвам, каза Борисов.
В ГЕРБ проблем кой да е лидерът, кой да управлява, кой взима решенията няма. Цветанов идва при мен, казва ми за всеки един човек, аз взимам туша, той казва – този това, този да, не... – каза Борисов.
Аз съм убеден, че рано или късно истината ще излезе наяве, каза Борисов.

Нерегламентирано – не се коментира. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия за записите с неговото участие и участието на прокурор Николай Кокинов и Мирослав Найденов. За НСО Борисов каза – не мога като дойде някой в нас да му кажа: събуй се по бели гащи, да те преджобят, защото това е унизително и ненужно. Всеки, който се възползва от това, рано или късно ще му се случат същите неща, ще видят какво е, каза Борисов. Винаги ще се намери кой да го направи, ще стане пазар, електрониката напредна, ще започнат да подслушват през телевизора, каза Борисов.
Навсякъде в дома си – хората казват нещо, псуват, карат се с жена си. На всеки от дома му могат да му извадят неща, от които не само ще му падне авторитета, а ще му стане неудобно дори. В дома си се срещам със стотици хора, каза Борисов.
Имам единствено притеснения от това, че някой си позволява да влиза в домовете на хората и да подслушва – каза Борисов. Не знам колко време домът ми е бил така закичен, каза Борисов.
Целта е да ни изкарат всички маскари. Не желая да коментирам нещо, което по никакъв начин няма да коментирам, каза Борисов.
Когато се избираше главен прокурор, ВСС, магистрати, същите тези неправителствени организации, които днес са в партийни листи, казваха, че изборът на главен прокурор е мой, на ВСС – също… Сега всички партии викат – браво на главния прокурор, браво на Прокуратурата, каза още Борисов. 

Най-големият ни недостатък е това, че бяхме горделиви. Много от министрите ми бяха. Не съм върнал човек, навсякъде съм се опитал да ида лично. Успехите ни опияняваха, защото са видими. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия . Според Борисов - най-хубавият слоган на тези избори е на БСП – „да върнем България на хората”. Те обраха парите 90-та година, те национализираха имотите, те ограбиха, затова сега – да го върнат на хората, каза Борисов.
За техния лозунг "Имаме воля" Борисов каза - имаме воля да търпим и да работим още, в тази криза. В противен случай България ще катастрофира тежко след година и половина. Каквото и да е правителство, но да има отговорен премиер. Орешарски трябва да пита Станишев, трябва да пита парламентарната група; как ще е отговорен премиер. България е една шепа хора; като я мачкаме и я разцепваме, я рушим. Аз искам да я градим. И като опозиция мога да помагам да я градим, каза Борисов.
Идват най-тежките години за Европа; те не са преминали. Всеки, който вземе властта и управлява следващите шест месеца – година ще е политически труп, каза Борисов.
На въпрос за Симеон Дянков Борисов каза - Дянков беше арогантен. Правилно постъпи, че дадохме 30 милиона лева за детски градини. Не е имало натиск, за да го запазвам. Мисля, че само той можеше да устиска на толкова много искания за пари от всички. Това трябва да му се отчете – каза Борисов.
На въпрос за програмното правителство на Плевнелиев, Борисов каза - не съм мнителен човек. Цветанов е мнителен, той подозира всички. Във времето много пъти Цветанов излиза прав, но има случаи, когато греши.
За Плевнелиев Борисов каза - президент на всички българи; нямам работа да коментирам президента.
Радвам се, че служебното правителство големите инфраструктурни проекти ги прави, това ми е предостатъчно – каза Борисов.

ПП ГЕРБ ще дари 20 000 лева от субсидията на партията, за да бъде изграден православен храм в добричкото село Църква. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия . Борисов каза, че тази сутрин е гледал репортаж по телевизия „Европа” – затова, че в селото, което носи името Църква – няма църква. Разпоредих да им преведат от партията 19 000 лева и да си направят църква – каза Борисов. 

Упреците са, че бившият вътрешен министър Цветанов е подслушвал, а излизат СРС само срещу нас, които ни свалят авторитета. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя" на Нова телевизия . Искам да му напомня на Станишев: още първите дни, когато станах премиер - отговорни граждани донасяха най-секретните доклади на службите, изпращани до него. Оригинали. Тези доклади идват по много строг регламентиран ред; те идват при Станишев, който ги е дал на някой на ръка. Те са се изчели; това са много доклади, за което той носи десетгодишна отговорност - да влезе в затвора. Няма ги докладите; донесоха ми ги в кабинета; дадох пресконференция и казах - да дойдат да си ги вземат, на който са. Тези хора му забиха ножа в гърба веднага, каза Бойко Борисов. Казах тогава - това е тежък прецедент, това не трябва да се допуска, тази борса не трябва да се отваря, каза Борисов.

Цветанов го сатанизираха. В една телевизия онзи ден пуснаха, че е блъснал бременна жена с кола; после се оказа, че въобще няма кола, каза Борисов.
На въпрос за това, че Станишев казва как разликата между Борисов и Цветанов е три години затвор, Борисов каза - „а с него - седем години". За престъплението на Станишев - са десет години затвор, че му няма документите.


Това ли му е начинът да си рекламира партията; това е партия на сто години. Убивали са хора, правили са национални катастрофи... какво ли не са правили. И след три години само - тръгнал да ни търси отговорност, каза Борисов.

Реклама


За бившия си депутат - Емил Димитров, Бойко Борисов каза: След като не е в нашите листи и не е в партията, той има право да прави каквото си иска. Той знаеше, че няма да е в партията, реши да прави свой проект. Всеки, който не е в партията, ми е безразличен.
За участието си в правителството на НДСВ, Борисов каза: Аз бях главен секретар и експерт; заложих си живота, имах смъртни присъди от организираната престъпност. За първи път, официално, в писмо, от чужда разузнавателна служба, е посочено името и, че се готви атентат. Това е факт, каза Борисов.


На въпрос за коментар на твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че това е било „лист хартия", Борисов каза: Лист хартия, в който точно и ясно е казано, че се готви атентат; лицата - заподозрени. Единственият начин да се докаже дали е вярно или не, е да те убият. Само първият абзац от писмото навремето е даден на НСО. Запознати са няколко човека. По смисъла на закона, не е хубаво да се говори; все пак става въпрос за моя живот. Нека бъдат по-снизходителни в това, и Прокуратурата също, каза Борисов. Дали е сериозен или не документът - аз съм го виждал с очите си три-четири седмици преди да дам оставка. На един лист, два абзаца, цитират само първия, вторият - не. Така ще останат нещата, освен, най-много, да ми повдигнат на мен обвинение, че ще ме убият. И това може да се случи, коментира той.


По-голяма демокрация от нашето управление никога не е било. Четири години срещу нас се говорят най-тежките обиди в „Шоуто на Слави Трифонов", каза Бойко Борисов. Друго такова предаване е „Лице в лице", което е на г-жа Пръмова, каза Борисов и обясни родниниските зависимости там. Кои са най-честите гости; единият от водещите е говорителят на правителството на НДСВ, където беше и г-жа Пръмова, посочи Бойко Борисов. В „Лице в лице", когато излезе за „Буда" всеки ден, десет дни, едни и същи, Кънчо Стойчев и други, се обясняват. Всеки ден, десет дни -какво, как...

Много съм огорчен от Кънчо и Андрей; те идваха при мен много пъти. Обърнаха се срещу мен, каза Борисов и спомена, че става въпрос за терени край Балчик. По думите му - същото е направил и Слави Трифонов. Градинката пред НДК му я е дал бившият Общински съвет на София - той дойде при мен, да иска да строи там. Как да им разреша да строят?! Четири години сипят лъжи по мой адрес. Няма други мотиви; друг конфликт нямам там, каза Борисов. Да вземем Велислава Дърева - стоеше в моя кабинет като кмет и ме молеше, когато бяха сестрите в Либия, да помогнем. Лично се обаждах на певци, артисти, заради авторитета си - те дойдоха. Дърева стоеше до мен и по цял ден говореше колко съм велик, колко съм благороден. Сега като я чувам, се прекръствам и казвам - дано Господ гледа всички тези хора. С какво съм се променил - тогава не съм дал да се строи, и сега не давам, каза Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама