Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1979548 www.bgdnes.bg

Слагат нашийници на старци

Полицията в Съсекс реши да пести пари, като поставя каишки на хората.
Органите на реда в известното британско графство ще прилагат практиката само върху хора, болни от деменция и Алцхаймер, които често се губят и за издирването им се харчат огромни средства за хеликоптери и извънредни на ченгетата. Става дума предимно за възрастни хора без придружител, които ще трябва да носят проследяващото устройство на врата си, подобно на това, което престъпниците носят на глезена си. Модерната джаджа позволява роднини на старците и специализирани служби по всяко време да контролират къде се намират. Любопитната идея вече намери много противници, които я определят като "нехуманна". Негодуването на неправителствените  организации и граждански сдружения предизвика официално разследване на случая.
"Моралната страна на казуса ще бъде разгледана сериозно, защото наистина възниква въпроса дали възрастните с носенето на гривната около врата няма да се чувстват като бандити", заяви в официално съобщение шефът на полицията в Източен Съсекс. До момента устройството е поставено на около 100 души, които са дали писмено съгласие за това. Разходите по закупуването на джаджите и поддръжката им ще струват по 400 паунда на месец на местните ченгета.
"GPS-ът излиза много евтин на полицията и е много ефективен", коментира главен инспектор Таня Джоунс. "Той ще намали сериозно ежедневните притеснения на близките на болните и съществено ще намали разходите ни за намирането им", допълва тя. Локаторът опреснява данните за местонахождението си на всеки 60 секунди, което на практика означава, че ползвателите му винаги могат да бъдат намерени.
Ако начинанието в Съсекс се окаже успешно, се очаква то да бъде приложено на територията на цялото Обединено кралство, където повече от 800 хил. души страдат от деменция, като до 2021 г. се очаква да достигнат стряскащата цифра от 1 млн. британци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама