Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1980139 www.bgdnes.bg

Жертвата на Шийлдс оплешивява

Барманът Мартин Георгиев, който през 2005 г. едва оживя, след като ливърпулският футболен фен Майкъл Шийлдс го цапардоса с паве по главата, избяга от България.
"Онази случка за мен е затворена страница. Не искам да се връщам към нея и не искам нищо, дори мястото, в което живея, да ми напомня за онази вечер", казва 34-годишният днес Мартин.
Освен ужасния спомен и здравословните проблеми вследствие на тежката травма са принудили Мартин Георгиев да напусне родината си. Сега живее в датската столица Копенхаген, където е открил клиника, в която може да се лекува при добри специалисти. Постоянно ходи на манипулации. Досега са му направени три тежки интервенции, а през октомври ще легне за четвърти път на операционната маса. Мартин постоянно страда от въздействието на околната среда - изпитва адски болки от топло и студено, също от шум.

"Вместо да се подобрява, става все по-зле, болките му се усилват. Той е силно момче, стиска зъби, защото знае, че до края на живота си ще носи последствията от онова, което се случи", признава майка му Галина Георгиева.
Предстоящата операция на Мартин се наложила, защото костта му започнала да изсъхва. Най-видимо това било при челюстта му - венците започнали да се оголват, а зъбите да се раздалечават.
"Тази интервенция трябваше да се направи още в самото начало, но заради поставянето на пластиките в черепа трябваше да се изчака. Освен това нямаше и средства да се оперира", обяснява майката на Мартин. Барманът получи 200 000 лв., които съдът постанови да му бъдат платени като обезщетение от помилвания по-късно Майкъл Шийлдс. Цялата сума отишла за лекари и манипулации. Първоначално семейството на Мартин Георгиев и съпругата му Даниела мизерствало. Черепът му остана отворен в продължение на 6 месеца заради опасността от мозъчен оток и дълго време след това не можеше да работи. Жена му гледала двете им деца - едното по време на инцидента е на годинка, а второто Даниела ражда преждевременно, когато научава вестта за случилото се в Златни пясъци.

Работи, но ако е тихо

Мартин и съпругата му Даниела се опитват да се приспособят към живота в Копенхаген. Даниела заработва като фризьорка, а Мартин като хигиенист в търговски център. За него нямало голям избор и се хванал на тази работа, защото машините са безшумни и почистването се прави само рано сутрин преди шумотевицата от посетителите в мола. Остана и без висше образование, след като заради инцидента трябваше да прекъсне следването си.
"Искаше да се махне оттук. Брат му е в САЩ, но Мартин много обича родината си и не искаше да е много далеч", казва майка му Галина Георгиева.

Владимир Клисуров 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама