Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1980153 www.bgdnes.bg

Баретата не стигна до урната

Соченият за наркобос Златомир Иванов-Баретата бойкотира вота. Той няма да гласува за нито една политическа партия, тъй като не може да стигне до избирателната урна. В момента Златко Баретата се възстановява в дома си, след като бе прострелян на 4 места пред Съдебната палата в София на 29 януари 2013 година. Баретата имаше вариант и да се възползва от мобилна урна, която обикаля по домовете. Това дава възможност на гражданите с трайни увреждания да упражнят правото си на глас, без да се налага да се придвижват до секциите в съответните избирателни райони. Заявленията се подаваха до 11 април.

„ Не сме подавали никакви искания за това Златомир Иванов да се възползва от мобилната урна за гласуване. В  момента той още не може да се движи. Адекватен и контактен е, но е в начална фаза на възстановяване. Така че най-вероятно няма да гласува”, заяви пред „България Днес” адвокатката Мариана Тодорова. Според нея на Баретата му предстоят още няколко операции. Той щял да прецени от коя точно да започне и в коя болница да легне под ножа. В "Пирогов" все още не знаят дали известният им пациент ще разчита отново на услугите им. От лечебното заведение не са смятали колко пари им е струвало лечението на бившия командос, но уточниха, че то се поема от здравната каса.

Реклама

След като прекара близо 3 месеца в болница, на 9 април подсъдимият за ръководител на наркобанда бе изписан тихомълком от лечебницата „Пирогов”.  За да се пребори с травмите от четирите огнестрелни рани в слабините и краката, на Златомир Иванов ще са му нужни още поне шест месеца. След като отсвири урната, Баретата можеше да даде своя вот  на улица „Бела Дона” в район „Витоша”, където е регистриран като гласоподавател.  Това обаче няма как да стане предвид факта, че дори Темида чака възстановяването на Златомир Иванов. На последното заседание през февруари защитничката на Иванов категорично заяви пред Софийския апелативен съд, че клиентът й държи да присъства в съдебната зала и да се възползва от правото си на лична защита. Ето защо процесът отново бе отложен поради липсата на главния подсъдим.

В съседство до Баретата трябваше да гласува и издирваният от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. Той трябваше да пусне гласа си в секцията на 5-о училище в район „Витоша”. За пореден път обаче гъркът ще бойкотира вота, защото рискува да бъде закопчан.  Въпреки това Таки не пропуска ежегодните важни заседания на борда на директорите на фирмите си, които се провеждат у нас, сочи проверка в Търговския регистър. 
Подсъдимият за пране на пари у нас и за трафик на кокаин в Италия Евелин Банев-Брендо също няма да може да даде гласа си. Той е в списъка на гласоподавателите в читалище "Братя Миладинови" в същия район  - "Витоша". В момента обаче Банев е в италиански затвор и няма как да се върне у нас. Според българското законодателство той не  е загубил правото си на глас. Само затворници с влязла в сила присъда и психичноболни нямат право да избират управляващите.

Незаличени

От списъците на ГРАО не бяха заличени легендарни кримигерои, които се издирват от години. Сред тях е дясната ръка на Таки - Христо Вартерян-Исуса, за когото има урна в 96-о СОУ "Лев Толстой". Според ГРАО Николай Маринов - Малкия Маргин може да гласува в 139-о ОУ "Захарий Круша”.

Митьо Очите за СКАТ

Ясни са и политическите пристрастия на друг подземен бос Димитър Желязков - Митьо Очите.

 Преди време той имаше намерение да влезе в политиката, като учреди своя партия, но плановете му не се реализираха и той прехвърли симпатиите си към Национален фронт за спасение на България, известен като партията на телевизия СКАТ. Пристрастията му били заради антициганската идеология и противопоставянето за членството на България в ЕС и НАТО. Подобна идеология от известно време изповядвал и несебърският Ал Капоне.
Според хора от Несебър мутрите на Очите от няколко месеца са станали яростни националисти и са агитирали за партията.
За първи път, откакто е на свобода, Митьо Очите има право да гласува. Мястото, където той можеше да направи това, бе заседателната зала на общината в Несебър.

Галеви за Зелените

„Ако можеха да гласуват, Братя Галеви щяха да подкрепят Зелените. Те винаги са помагали много за парковете и природата”, разказват съседи на Пламен Галев и Ангел Христов от Ресилово.

 Въпреки че двамата са с влязла в сила присъда и са обявени за издирване в цял свят, Братя Галеви фигурират в избирателните списъци на ГРАО, а секция номер 9, в която на 12 май дупнишките "бизнесмени" можеха да пуснат бюлетина, се намира в ритуалната зала в сградата на кметството в Ресилово.
Страстта си към природата Галеви са наследили от годините, когато служат в отряда на баретите, разказаха техни близки. Тогава голяма част от обучението им е било на открито, основно в планините. Галеви запазват любовта си към природата и след като стават част от подземния свят.
Страстта им към екокаузите се пренесла и след като сложили ръка върху управлението на Дупница. Веднага щом тяхното протеже Атанас Янев стана кмет на Дупница, в града започна мащабна екопрограма. С европейски пари бе реконструирана и обновена градската градина. Изграденият преди повече от век парк бе напълно обновен. След това Галеви се захванаха и с парк "Рила", който през годините бе доста западнал и неподдържан. Под личния им надзор в парка бе изградено езеро с водни лилии, обновен бе и басейнът. В парка бяха построени огромен открит театър, много ресторанти, дискотеки, кафенета, което го превърна в любимо място за разходки на дупничани. Сред редовните посетители бяха и самите Галеви.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама