Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1990662 www.bgdnes.bg

Строежът в "Яйлата" е незаконен

Издигналият се скоростно около изборите строеж на брега на морето в археологическия резерват „Яйлата“ е „безусловно незаконен“. ДНСК реши, че той подлежи на премахване и заради него ще бъдат глобени собствениците на обекта, проектантът на сградата, консултантът, извършил оценката, и главният архитект на Каварна, който е разрешил изграждането.
За строежа, който се извършва край село Камен бряг, алармираха природозащитници. Служители на РДНСК са проверили по документи и на място строежа на сградата в "Яйлата".

Проверката е установила нарушения при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от главния архитект на община Калиакра и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство при изпълнението на строежа. Част от конструкцията, представляваща фундаменти и стоманобетонова плоча на първи етаж, е извършена без строителни книжа още през 2007 г. Тогава незаконният строеж е спрян със заповед на началника на РДНСК - Добрич. В последните дни над първия незаконен етаж е извършено строителство на втори етаж.

Строежът представлява изцяло нова сграда, а не "основен ремонт и реконструкция", както е по издаденото разрешение за строеж от 2011 г. и визата за проектиране от 2006 година, са установили от РДНСК. Извършеното строителство попада в границите на археологически резерват "Яйлата" и не е съгласувано с Министерството на културата, а са нарушени и изискванията на Закона за биологичното разнообразие.
Заповедта за спиране се изпълнява незабавно, а премахването е възможно след влизане в сила на заповедта за премахване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама