Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2002041 www.bgdnes.bg

Точно след година отново ще ходим до урните

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. да се проведат между 22 и 25 май, вместо между 5 и 8 юни, се казва в проекторешение, прието от парламента във вторник, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Мотивите са, че така има повече време европарламентът да се подготви за избирането на председател на Европейската комисия през юли 2014 година.


Проектът на Съвета за промени в датата на изборите идва след молба на Парламента, отправена на 22 ноември миналата година.
Предимствата на промяната са две: Парламентът ще има повече време да се подготви за избирането на Председател на Комисията и изборите няма да съвпаднат с Петдесетница, която е част от училищната ваканция в много държави членки.

Реклама

На всеки пет години гражданите на ЕС избират кой да ги представлява в ЕП, което е гаранция за спазването на правото им на участие във взимането на решения от Съюза. Европейският парламент се избира с преки избори от 1979 година. Преди това депутатите са били назначавани от парламентите на държавите членки.

Съветът трябва да реши с пълно мнозинство за датите след консултацията с Парламента. Очаква се решението да бъде взето през юни.
Избирателният акт от 1976 г. дава правото на Съвета, след консултации с Парламента, да определи различен период за провеждането на изборите, в случай, че обичайните дати (през юни) се окажат неподходящи.

България има 18 евродепутати, колкото и Австрия. Ето страните, които имат повече представители в европарламента от нас: Германия (99), Франция, Италия и Великобритания (по 78), Испания и Полша (по 54), Румъния (35), Нидерландия (27), Белгия, Чехия, Гърция, Унгария и Португалия (по 24), Швеция (19),

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама