Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2020745 www.bgdnes.bg

Одитор: Бизнесът е много неграмотен

Годишните финансови отчети на фирмите са пълни с много невярна информация, някои от случаите са направо фрапиращи. Това заяви във Варна лицензираният одитор Султана Българенска по време на първата конференция на Асоциация за противодействие на икономическите измами.


"Фирмите с невярни отчети фалираха. Българският бизнес е неграмотен и смята професионалните счетоводители за нещо излишно. В момента 93% от фирмите са малки и като такива не подлежат на одит, което законово трябва да се промени", коментира Българенска и даде пример с Дания, където на всички търговски дружества се извършва одит. Според нея не се използва важен инструмент от Закона за счетоводството като инвентаризацията. От асоциацията ще предложат на правителството идеи за промяна и на други закони, сред които и този за обществените поръчки.

Реклама

"Изборът на неподходящ изпълнител на обществена поръчка много често се дължи на това, че в комисиите, отсяващи офертите, има некомпетентни хора. В тях трябва да участват повече външни експерти, които да се избират на случаен принцип, а не както сега - да се посочват от бенефициента", заяви Мария Даскалова.

Създаване на агенция, занимаваща се с анализ на законодателството, защита от закона на информаторите, подаващи сигнали за измами, са сред другите предложения на асоциацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама