Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2025980 www.bgdnes.bg

Турбина балон прави ток от небето

Авангардни летящи перки произвеждат ток и изместват стандартните ветрогенератори.

Американски инженери създадоха турбина, която се носи във въздуха на няколкостотин метра височина. Авторите от компанията "Алтерос енерджи" залагат на опростен и максимално функционален дизайн. Генераторът е монтиран в огромен пръстеновиден балон, привързан към земята с кабели.

Идеята е летящата турбина да улавя ветровете в горните атмосферни слоеве, които по правило са по-силни. Според основателя на "Алтерос енерджи" Адам Райън изобретението трябва да се ползва най-вече в райони, където доставките на електричество са затруднени. "Ние не търсим места с много слънчеви дни и чести ветрове. Искаме да донесем ток там, където хората нямат надеждни ел. системи", казва механикът, възпитаник на престижния Масачузетски технологичен институт (МИТ).

Турбината произвежда до 3 пъти повече ток от обичайните ветрогенератори, твърди Райън. Освен това тя е направена така, че сама се върти спрямо посоката на вятъра. Това й осигурява максимална ефективност, без необходимостта от наземно управление и постоянно наблюдение от диспечери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама