Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2026006 www.bgdnes.bg

Критик на Путин духна

Руски икономист избра свободата в изгнание пред заплахата да попадне в затвора.

41-годишният Сергей Гуриев вече месец е извън Русия, след като в края на април отлетя с еднопосочен билет за Париж. Преди дни докторът на икономическите науки разсея многобройните слухове, като публично обясни, че е станал политически емигрант.

В интервю за Асошиейтед прес той каза, че е принуден да напусне родината си от страх да не бъде тикнат зад решетките. Основното му опасение е, че ще му скалъпят обвинение и ще го осъдят заради критиките му към президента Владимир Путин.

Реклама

Домът на Гуриев в Москва бе обискиран през март, след като той се обяви против присъдите срещу осъдения олигарх Михаил Ходорковски. Финансистът, който ръководеше новата икономическа школа в руската столица, бе назначен тъкмо от правителството като експерт в процесите срещу Ходорковски. Тази пролет той си позволи да изрази мнение, различно от това на Кремъл. Гуриев посочи, че няма основания за осъждането на бившия шеф на петролния концерн ЮКОС.

Сега властите имат намерение да възбудят ново разследване около Ходорковски, за да увеличат престоя му в пандиза. Гуриев смята, че това е и значителен личен риск за него самия, тъй като няколко от свидетелите по предишните дела са били осъдени и са починали в затвора.

Гуриев е роден във Владикавказ и по националност е осетинец. Освен доктор по икономика той е и кандидат на физико-математическите науки. Първият му остър конфликт с Путин бе през 2008 г., когато обясни, че вдигащите се цени най-много безпокоят руснаците и не е изключено да се стигне до масови протести срещу политиката на Кремъл.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама