ДНК на микробиома: Може ли пробиотикът ви да бъде персонализиран според генетиката ви?

Днес, повече от всякога, човечеството е вперило поглед в персонализирания подход по отношение на медицината. Ако допреди няколко години все още на заболяванията се гледаше като на изолиран феномен, то в наши дни все по-задълбочено учените изследват връзката между специфичното протичане на дадено заболяване и индивидуалните характеристики на всеки човек.
Не би могло и да бъде иначе – всеки един от нас е уникален в своята специфичност и фактори като генетика, начин на живот, околна среда и индивидуален микробиом изиграват огромно значение не само за това дали се разболяваме и от какво, но и как бихме боледували. Чревният микробиом вече е доказал неоспоримата си роля, що се отнася до общото ни здраве и благоденствие – ето защо холистичният и персонализиран подход към лечението и профилактиката следва да бъдe пряко съотнесен и към неговата специфика, и биоиндивидуалността при всеки човек.
В днешната статия ще разгледаме в повече детайли именно въпроса за ДНК на микробиома и как приложението на персонализирани пробиотици би могло да ни направи по-здрави и по-устойчиви на влиянието на различни болестотворни микроорганизми.
Какво всъщност представлява ДНК на микробиома?
Преди да се впуснем в дебрите на нутригеномиката и ДНК на микробиома, нека първо накратко разясним неговата същност и каква роля изиграва за здравето и благоденствието ни.
Вероятно всички сме чували, че червата ни често биват наричани нашия „втори мозък“. Колкото и на първо четене това определение да изглежда особено авангардно, всъщност зад него стои ентеричната ни нервна система, откривана в стомашно-чревния ни тракт. Тя е образувана от микроорганизмите, населяващи непрестанно нашите черва – общият им брой възлиза на над 300 трилиона! Представляват различни бактерии, вируси и гъбички и общото ни здраве до голяма степен зависи от поддържането на правилен баланс между „полезните“ и „вредните“ сред тях. Това е така, защото, благодарение на микробиома, в червата ни се случват редица процеси и функции от съществено значение за целия ни организъм: секретират се хормони и невротрансмитери като серотонин и допамин, усвояват се ценни витамини и минерали от храната, поддържа се здрав метаболизъм, регулира се имунната система. Ентеричната нервна система е в непрестанен автономен контакт с централната нервна система и мозъка – ето защо, при наличие на дисбаланс в микробиома, сме податливи на множество неразположения като подут и нередовен стомах, лош сън, липса на енергия, често боледуване, нарушения в циркадния ритъм и много други.
Разбира се, нещо толкова съществено и важно като микробиома е повече от естествено да се свързва и със собствената ни биоиндивидуалност – знаем, че всеки човек е извънредно различен и организмът му има съвършено различни потребности във всеки един момент. Именно в това се изразява терминът „микробиомен отпечатък“ и отразява индивидуалният микробиом на всеки човек, съставен от специфичните микроорганизми в червата му. Важно е да се отбележи, че този индивидуален микробиомен профил се изгражда още при раждането и за оформянето му имат значение различни фактори, например как сме родени (естественото раждане излага тялото на бебето на съприкосновение с богатия вагинален и кожен микробиом на майката), как сме хранени (кърмата също доказано обогатява бебешкия микробиом), как се храним по-нататък в живота си, колко често прибягваме до прием на антибиотици, какъв е начинът ни на живот, какво е географското ни местоположение и до каква степен поддържаме чест контакт с природата. Както е видно, микробиомът е жив и подлежи на непрестанен обмен с всичко, което ни заобикаля – това го прави съвършено индивидуален при всеки човек и е на практика невъзможно да открием двама човека с изцяло идентична чревна микрофлора.
Както вече отбелязахме, микробиомът изиграва съществена роля по отношение на здравето, защото дирижира безброй ключови процеси и функции в тялото. От него зависи не само физическото, но и психическото ни благоденствие! Индивидуалните му специфики предполагат и индивидуален подход в случаите, в които организмът ни има нужда от подкрепление – съвсем естествено е да заключим, че персонализираният микробиом изисква персонализирано лечение в случай на заболяване или профилактика и няма как един и същ метод да води до еднакви резултати при всички хора. Тези различия в чревната ни микрофлора се определят колкото и от начина ни на живот, толкова и от генетичната предразположеност на всеки един от нас.
Генетика и микробиом: Двупосочна комуникация
В последните години на преден план все по-често излизат темите, свързани с генетиката (генетичната ни предразположеност, обусловена от наследствеността) и епигенетиката (влиянието на средата, служеща като ключ за „стартиране“ и „стопиране“ на специфична генна експресия). Счита се, че микробиомът ни е пряко повлиян и от двете.
Генетиката, в частност, е способна да влияе на микрофлората в червата ни по различни начини. Например бихме могли да сме по-предразположени към производството на определени вещества, които се секретират в червата ни като различните по вид ензими – те имат ключово значение по отношение на създаването на благоприятна среда за развитието на различни микроорганизми и колонизирането на стомашно-чревния тракт. Друг важен фактор, регулиран от генетиката ни, е имунната ни система и това кои микроорганизми се толерират от нея – имунната функция също влияе пряко върху микробното биоразнообразие и баланса в микробиома. Що се отнася до храносмилането, малцина знаят, че то също би могло да е генетично обусловено – телата ни често пъти са „настроени“ по специфични начини за усвояването и разграждането на приетите хранителни вещества. Метаболизмът ни и това доколко ефективно преработваме различните хранителни групи има определящо значение върху личния ни микробен отпечатък. Не на последно място е важно да отбележим, че гените ни биха могли да определят и съприкосновението ни с околната среда – възможно е да имаме генетична предразположеност към алергия към някоя храна или да се сблъскаме със затруднено усвояване на друга.
Видно е, че генетиката и микробиомът съществуват в постоянна симбиотична връзка помежду си и не бихме могли да ги разглеждаме изолирано едни от други. Ето защо е важно да разполагаме с „цялата картина“, винаги когато се стремим към подобряване на здравето и разрешаването на различни здравословни казуси.
Стане ли дума за микробиом, обикновено се намесва и темата за пробиотиците. Те представляват живи полезни микроорганизми. Приемаме ги под формата на ферментирали храни като кисело мляко, туршия, кисело зеле, кимчи и кефир, или под формата на хранителна добавка. Честото набавяне на пробиотик в организма би възстановило равновесието в микробиома и би подкрепило цялостното здраве на тялото. Щом говорим обаче за микробиомен отпечатък и персонализиран подход по отношение на чревното здраве, е повече от логично да разгледаме и така важния пробиотик в контекста на индивидуалността.
Възможностите за персонализиран пробиотик
Персонализираните пробиотици представляват следващо ниво по отношение на чревното здраве и поддържането на здрав микробиом.
За да се „създаде“ индивидуален пробиотик обаче, първо е необходимо да се изследва персонализираният микробиом при всеки човек – така ще съществува медицински обоснована отправна точка, с помощта на която може да се открие холистично здравословно решение с оглед на специфичните нужди. За щастие медицината не спира да напредва и да открива нови и нови начини за анализ на микробиома и извеждането на индивидуален микробиомен отпечатък.
- Един от най-често срещаните способи за анализ на микробиома е 16S рРНК сенквениране. Чрез него е възможно да се изследват специфичните бактериални видове в проба от конкретен човек и да се даде обща картина за текущото биоразнообразие в червата.
- Метагеномното сенквениране е по-специализиран метод, който позволява по-пълно изследване на микробиома, включително наличието на различни бактерии, вируси, гъбички. Специален е и с това, че позволява изследване на специфичните функции, изпълнявани от микроорганизмите в червата на човек.
- NGS (Next-Generation Sequencing) е сред съвременните и непрестанно усъвършенстващи се технологии за анализ на микробиома, позволяваща „четене“ на ДНК и РНК на микробиомното разнообразие. Методиката се характеризира с бързина и ефективност (тъй като едновременно обхваща данни от милиони ДНК фрагменти) и позволява цялостен поглед върху генетичната информация (в контекста на микробиома, NGS ни помага не само да узнаем кои микроорганизми присъстват в микробиома, но и какви функции изпълняват). NGS се характеризира и с много по-прецизна чувствителност и способност да анализира наличието на редки и малобройни микроорганизми, давайки максимално пълна и ясна картина за състоянието на микробиома в момента.
Тези изследвания дават възможност за изработка на персонализиран пробиотик с оглед индивидуалните нужди на всеки един човек в момента. Разбира се, така се гарантира по-висока ефективност и по-бързо достигане до желания краен резултат. Създаването на пробиотик може да бъде съобразено с микробиомния профил, изследван чрез някой от гореспоменатите начини. Така пробиотичната терапия ще бъде насочена към конкретните нужди, независимо дали става дума за таргетиране на стомашни проблеми, имунната система, психичното здраве или например стремежа към по-стройна фигура. Персонализираният подход ще осигури и подбор на специфични пробиотични щамове – така с лекота можем да върнем микробиома в баланс, подавайки на организма видове бактерии, които или липсват, или са в ограничени количества в червата. Възможно е и медицината да създаде специфични формулировки, изцяло съобразени с начина на живот на всеки конкретен човек и така изцяло да се отговори на неговите индивидуални микробиомни нужди. Разбира се, не на последно място следва да споменем и персонализираните терапии в помощ на лечението на различни заболявания в организма, върху които добре подкрепеният микробиом има силата да повлияе.
Съществуват множество потенциални ползи и приложения на персонализираните пробиотици. Биха могли да повлияят положително върху редица метаболитни нарушения като инсулинова резистентност и затлъстяване, при наличие на автоимунни заболявания и възпаление в организма (чрез регулация на имунния отговор), за облекчаване на психични и невродегенеративни състояния заради вече споменатата връзка между червата, ентеричната нервна система и мозъка, както и за повишаване на ефективността на различни медикаменти заради микробиомната прецизна модулация.
Бъдещето на пробиотиците и геномиката
Разработването на синбиотични терапии, базирани на ДНК профилите на пациентите, положително би могло да се нарече бъдещето на медицината. Повече от ясно е, че един модел или подход няма как да има същото действие при различните хора – ето защо персонализираната медицина набира все по-бързи темпове. Все повече хора се обръщат към персонализираното хранене с оглед на индивидуалните си нужди и не е далече моментът, в който същият подход е напълно възможно да се приложи и по отношение на медикаментите и суплементите, които приемаме. От ProLact са осъществили първите крачки – в пробиотичните им формули откриваме богато разнообразие на пробиотични щамове в комбинация с различни ензими, екстракти, аминокиселини и полезни вещества, имащи за цел да таргетират специфични здравословни състояния. Така е възможно да се повлие конкректно на възникналия проблем и, чрез прецизна корекция на микробиома, да се подкрепи цялостното оздравяване на организма и осигуряване на благоденствие.
Безспорно темата за здравето никога няма да спре да бъде актуална. Днес обаче, повече отвсякога, имаме възможността да интегрираме модерните технологии и множеството медицински проучвания, за да извлечем наистина максимума от напредъка на науката. Колкото по-отговорно и холистично подхождаме към собственото си здраве и следим за знаците, които тялото ни използва, за да комуникира с нас, толкова по-лесно ще поддържаме организма си в баланс и ще се радваме на здраве. Персонализираните подходи в лечението и профилактиката набират скорост и не след дълго ще се превърнат в норма, от която все повече хора ще се облагодетелстват. Бъдете здрави!