Николай яде най-лютите чушки в света
Филипов е безспорен шампион у нас, чака нов сорт, за да изпита лимита си
Симона Пантова
снимки: Личен архив
Най-лютите чушки в света яде без проблем софиянецът Николай Филипов. Нашенецът се класира на трето място в света по време на тазгодишната надпревара за лютояди, която се проведе в Италия.
Бивш републикански шампион по борба за деца, настоящ търговец и страстен музикант, Николай е и безспорна легенда в България, където обира всички първи места. Мъжът не се плаши дори от Carolina Reaper - най-лютата чушка на планетата.
Любовта му към огнени вкусове не спира до състезанията. Николай е и запален кулинар, особено по гурме кухнята, но признава:
"Много ми харесва комбинацията на шкембе с люто - събота и неделя се събираме на обяд с групата, тъй като аз съм и музикант и с удоволствие си го хапвам, направо почервенявам целият", разказва пред "България Днес" лютоядът и допълва:
"Обичам да готвя гурме ястия, но внимавам с лютото, защото семейството ми не може да го понесе, ако е в големи количества."
Първото му състезание е по идея на дъщеря му Марина, която заедно със съпругата му Ирина и сина му Боян винаги го подкрепят.
"Дъщеря ми пробва люто, но стигна само до халапеньо и не може повече", казва шампионът с усмивка.
Подкрепата на близки и приятели е ключова, а един от най-важните му поддръжници е Александър Кюркиев - създател на ферма за люти чушки и автор на занаятчийски люти сосове. Той веднага забелязва таланта на Николай и продължава да го подкрепя на всяко състезание.
Любопитна страст на Николай е и шотландското уиски.
"Обожавам да опитвам различни видове - не се бях замислял дали има уиски с нотка или аромат на люта чушка, но ако има, със сигурност ще пробвам", признава той.
Интересен факт за шампиона е, че вече е изпитал лимита си до такава степен, че за момента няма по-люта чушка, която да не е опитал.
"Буквално чакам да бъде измислена нова, по-люта чушка, за да я пробвам - вече съм изпробвал всичко възможно и все още не съм открил своя лимит", допълва Филипов.