Рак се хваща от мека маруля

Галена ЧАРИЙСКА
Зелени марули, спанак, лапад и репички заляха пазара ни през последните седмици, въпреки че появата им не е характерна за зимния сезон. По традиция и тази година парниковите варианти на зелениите се появиха доста рано.
"Всички парникови зеленчуци, най-вече зелените, съдържат голямо количество нитрати, които обаче не надвишават допустимите стойности и не са вредни. Количеството им е съвсем безопасно за човека", обясни пред "България Днес" експертът диетолог и преподавател в Медицинската академия в София проф. Донка Байкова.
В рискови се превръщали, когато ги консумираме вече омекнали или в процес на гниене. Нитратите в тях ставали нитрити, които под въздействието на стомашните киселини и бактериите в червата преминавали в други съединения, наречени нитрозамини. Те обострят вече съществуващи гастрити или създавали такива, били канцерогенни и дори можели да предизвикат рак на стомаха.
"Скоро беше установено, че човешкият организъм сам си произвежда известно количество нитрати, но в минимални количества, от които организмът се нуждае", допълни още диетолог номер 1 в страната ни.
За безопасната консумация на зеленииите през зимата проф. Байкова даде няколко важни съвета:
1. Не ги купувайте в опаковка! Там бактериите свободно се развиват, тъй като зеленчукът не може да диша.
2. Консумацията на зелени салати трябва да става след непосредственото им приготвяне! Зелени салати, оставени на съхранение при стайна температура, са много рискови.
3. За предпочитане е листата да се накъсват с ръце, за да не изтичат клетъчни сокове, които са уязвими на фактори от околната среда.
4. Отстранявайте стъблата и жилките, както и частите от коренчовата им система! В обвивките има най-много нитрати, които мигрират в съдържимото.
5. Препоръчва се и половинчасовото им накисване във вода преди консумация. Нитратите са водноразтворими. След като ги извадите от водата, махнете меките листа и ги съхранявайте разделно!
6. Добре е зеленчуците да се бланшират, след което бульонът веднага да се изхвърли!
7. Най-добре е да се консумират регионални, традиционни и сезонни зеленчуци! Заложете на ряпа, моркови, пащърнак, болия, цвекло, зеле. Съхранени при подходящи условия, зимните зеленчуци са най-трайни.