Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4157083 www.bgdnes.bg

Стършели гиганти убиват хора и пчели

Иво АНГЕЛОВ

Стършели с чудовищни размери създадоха редица неприятности на Балканите и се очаква скоро да се появят и у нас.

Черните насекоми могат да достигнат до големина от 8 сантиметра, което е два пъти повече от обичайните им размери. За първи път страшните стършели са били забелязани в Китай, където от ужилванията им, които приличат на дупки от куршум, умрели 42-ма души. Ужасяващите насекоми могат да направят стотици убождания само за минути. През 2004 г. били забелязани и във Франция, а оттогава популацията им се размножила в пъти, като вече са заплаха и за Балканите.

Реклама

Специалисти разкриха, че този вид стършели се размножават през септември и октомври. Тогава са най-агресивни и нападат най-много. Те атакуват не само хората, но и пчелите. В Словения имало случай, в който пчелар открил животните от кошерите си избити. Проучвания са показали, че стършел може да убие 40 пчели само за една минута.

Стършелите са опасни и за хората, тъй като отделят силна отрова, която може да доведе до анафилактичен шок и дори до бъбречна недостатъчност.

При ужилване е добре да се потърси медицинска помощ, но ако това е невъзможно, трябва сами да се справите. Стършелът оставя след ужилване жилото, прикрепено към торбичка с отрова. Не се опитвайте да го издърпвате, защото така ще изпусне повече отрова. Вместо това изстържете внимателно жилото, като използвате тъп предмет - личната си карта, тъп нож или в краен случай - нокътя на пръста си. Мястото трябва да се измие със сапун и вода, а след това върху него да се наложи студен компрес.

Според експертите има няколко хитри трика, с които можете да предотвратите ужилване от стършел. Носете чисти дрехи и се къпете редовно - миризмата на пот привлича стършелите. Поставянето на силни парфюми не е препоръчително, както и тъмните дрехи, защото ги привличат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама