Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4483405 www.bgdnes.bg

Скандал в министерството на образованието

Грандиозен скандал се заформя в министерството на образованието малко преди края на годината. Инспектори и прокурори ще проверяват шефа на ключовата за ведомството Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми". На поста в момента е синът на бившия областен управител на София от БСП Тодор Модев - Иван. Той е назначен на работа в министерството още от Сергей Станишев по време на управлението на тройната коалиция.

Срещу Модев има подадена жалба до главния прокурор Сотир Цацаров и до новозначения министър на образованието проф. Тодор Танев. В нея се сигнализира за системни нарушения и злоупотреби в дирекцията за милиони левове. Оказва се, че години наред не е имало контрол върху разпределението на евросредствата. Едва миналата седмица в комисията по образованието към парламента е повдигнат въпросът, че трябва да има пълна отчетност.

Реклама

Иван Модев беше замесен в скандал във ведомството още през 2010 г. Тогава заради него с поста си се раздели заместникът на образователния министър Сергей Игнатов - Светлана Ломева.

Искането за рокадата тогава дойде от Сергей Игнатов, след като до него стигна доклад, че Ломева не изпълнява добре задълженията си. Според служители от просветното ведомство в документа пишело, че зам.-министърката търпяла злоупотребите именно на сина на червения ексгубернатор Тодор Модев - Иван. Тогава Иван Модев бе директор на европрограма "Младеж" в образователното министерство. "Фактът, че г-жа Светлана Ломева не прави проверки за дейността на Иван Модев по европрограмите, буди съмнения за ефективността на работата й. Освен това тя не взима никакви мерки за прекратяване на злоупотребите на човека на БСП Иван Модев", пише още в доклада според служителите на просветното ведомство. Новото правителство обаче е категорично, че трябва да има проверка и ако излязат налице злоупотреби, ще има уволнения.

Иван Модев не беше открит за коментар вчера. Според негови колеги от просветното ведомство обвиненията срещу него са целенасочени и имат за цел да саботират работата му.

Предишни провинения

Това не е първият скандал, в който се замесва Иван Модев. Преди години, когато баща му беше областен управител на София, негови приятели се облажиха с един от най-апетитните терени в центъра на София - градинката пред хотел „Рила“. Тодор Модев "национализира" над 3 декара общинска земя в идеалния център на столицата, за да може фондацията на приятели на сина му да остане наемател на апетитния имот. Още по-скандалното е, че градинката и паркингът до хотел "Рила“ останаха "във владение" на фондация "Човешка подкрепа" без търг или конкурс, проведен от областната управа.
Един от шефовете на въпросната фондация - Димитър Илиев, е приятел именно на Иван Модев.

"Да, не крия, че се познавам с него. Аз не се отричам от приятелите си", призна тогава Илиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама