Ядем моркови с пестициди

Иво АНГЕЛОВ
Морковите на българския пазар масово са обработвани с нелегално внесени у нас турски пестициди, алармираха зеленчукови производители.
Химичните препарати са забранени за употреба в страните в Европейския съюз и затова влизат в България по незаконен начин, обясниха търговците. Зеленчукът се тори и пръска с пестицидите за растителна защита, защото излизали двойно по-евтино. Около химичния им състав обаче има съмнения, че може да навредят на човешкото здраве след консумация.
Нарасналият нелегалeн внос на забранени у нас препарати за растителна защита е сред причините от Агенцията по храните да затегнат контрола върху произведените вече родни зеленчуци. В края на миналата година бяха конфискувани и унищожени 37 тона моркови, третирани с опасните препарати.
Преди година пък бяха иззети моркови, които съдържат олово (0,131 милиграма на килограм, като допустимата стойност е 0,1 милиграма на килограм). Има обаче тенденция да консумираме повече родна продукция и вносът от Турция да намалява.
Експерти предупреждават, че опасните пестициди могат да се използват за обработване още на картофи и бобени култури и затова хората трябва внимателно да избират откъде пазаруват зеленчуци и да се интересуват повече за техния произход.